Powidła czekoladowo- śliwkowe
2017-10-23 10:23:33Jesień aż prosi się o to, aby zrobić własne, domowe konfitury. Urozmaićmy jednak odrobinę przepisy i nie róbmy tym razem zwykłych dżemów, które znamy od lat. Bardzo smacznym połączeniem jest dodanie do śliwek czekolady. Powidła czekoladowo-śliwkowe smakują obłędnie i idealnie komponują się z kanapkami, naleśnikami czy ciastem. Pachną jesienią i poprawiają nastrój nawet w jesienną szarugę.
Jak zrobić powidła?
Na początku dokładnie sterylizuj pokrywki wraz ze słoikami. Do garnka wlej wodę, wsadź słoiki i doprowadź do wrzenia. Po jakimś czasie odstaw słoiki na szmatkę.
Owoce (około 1/2 kg śliwek) dokładnie umyj i wyciągnij pestki. Pokrój na kawałki i wysyp na patelnię. Dodaj sok z jednej cytrymy i odrobinę cynamonu. Owoce gotuj przez godzinę na słabym ogniu. Po tym czasie dodaj 200 gram cukru i całość gotuj jeszcze przez 15 minut, co chwilę mieszając. W drugim rondelku rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuszczoną czekoladę dodaj do śliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Powidła przełóż do słoiczków.
gol
fot. pixabay.com