Produkty z długą datą ważności, czyli jedzenie, które się nie psuje
2021-03-02 12:56:32Nieodpowiednio przechowując niektóre produkty, możemy doprowadzić do ich szybkiego zepsucia. Zawsze warto mieć w kuchni zakupy, których data ważności będzie aktualna nawet przez parę lat. Jakie produkty możemy długo przechowywać w domu?
Zobacz też: Łatwe i tanie dania z użyciem makaronu.
W skrócie:
- Możemy przedłużyć ważność produktu, przechowując go w odpowiedni sposób.
- Temperatura, czy wilgoć mogą przyspieszyć proces psucia się jedzenia.
- W sklepach dostępny jest duży wybór suchych produktów z długą datą ważności.
- Na opakowaniu produktu często zamieszczone są informacje na temat odpowiedniego przechowywania danej rzeczy.
Jak odpowiednio przechowywać jedzenie?
Jednym z czynników szybszego psucia się produktów, może być wysoka temperatura. Dlatego sposób przechowywania niektórych rzeczy może być bardzo istotny dla trwałości produktu. Jeżeli zrobimy to w nieodpowiedni sposób, na jedzeniu mogą zacząć rozwijać się niebezpieczne bakterie, które m.in. spowodują zatrucie pokarmowe. Jeżeli chcemy, żeby dane produkty przetrwały dłużej, konieczne jest użycie odpowiednich opakowań. Najlepiej takich, które nie przepuszczą wilgoci do środka. Innym sposobem na przedłużenie daty ważności np. mięsa lub owoców jest ich zamrożenie. Tutaj długość ich przechowywania jest sprawą indywidualną w zależności od rodzaju produktu.
Czym jest żywność liofilizowana?
Innym coraz częściej występującym produktem w sklepach jest żywność liofilizowana. Są to dania, które zostały wcześniej ugotowane i przyrządzone w tradycyjny sposób, a następnie całkowicie pozbawione wody. Tego typu produkty są niezwykle lekkie, przez co idealnie nadają się na różnego rodzaju podróże. Nie wymagają także specjalnego przechowywania w lodówce, a żeby ponownie nadawały się do zjedzenia, wystarczy dodać do nich ugotowaną wodę. Na rynku możliwe są do kupienia śniadania, desery czy dania główne w takiej postaci.
Łatwo dostępne suche produkty
Produkty, które możemy trzymać nawet przez lata w naszych kuchennych szafkach to często te, które zawierają znikome ilości wody. Takimi przykładowymi produktami są różne makarony, płatki owsiane, czy ryż. Plusem tych rzeczy jest ich niska cena. Tego typu jedzenie jednak często może nie być za bardzo bogate w smak, dlatego też od nas zależy, jak będzie się ono prezentowało, dzięki różnym dodatkom dołożonym podczas przygotowania posiłku.
Produkty w proszku
W sklepach oprócz klasycznych produktów, które mogą stać na naszych półkach przez wiele miesięcy, możemy także zobaczyć prawie gotowe dania w wersji, do których trzeba jedynie dodać wody. Jest to wygodny i szybki sposób na przyrządzenie ciekawych dań. Dzięki popularyzacji różnych diet możemy zobaczyć np. wegetariańskie wersje takich potraw. Najczęściej w sklepach możemy spotkać się z purée w proszku, a ostatnio coraz większą popularnością cieszą się również w tej formie wegańskie kotlety.
Kupując tego typu jedzenie, warto jednak sprawdzać składy produktów, które mogą zawierać liczne niezdrowe dodatki w celu uzyskania ich dłużej daty przydatności. Chcąc przechowywać tego typu produkty w odpowiedni sposób, warto także poszukać informacji na opakowaniu o tym, jakie warunki sprawią, że będzie on nadawał się do spożycia po dłuższym czasie.
BS
fot. Mike z Pexels
Źródło: joblife.pl, mamadu.pl