Prosta zapiekana zupa cebulowa
2017-11-14 15:35:13Jesienią bardzo często marzniemy i przeziębiamy się. O tej porze roku warto sięgnąć po potawy, dzięki którym nasz organizm będzie mieć siłę do walki z bakteriami i wirusami. Żadna zupa nie działa tak dobrze rozgrzewająco, jak zupa cebulowa. Jest aromatyczna, szybko sprawi, że zrobi nam się cieplej i idealnie nas nasyci. Nie jest droga i trudna w przygotowaniu, a ten, kto jej spróbuje, na pewno będzie chciał zrobić ją jeszcze raz! Tym bardziej, że obłędny aromat sera i cebuli działa wręcz uzależniająco na kubki smakowe.
Przepis na zupę cebulową
10 dużych cebul pokrój w pióra i wrzuć do garnka. Dodaj 4 łyżki masła i podsmaż na złoty kolor przez około 25 minut. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, podsmażając przez kilka minut. Cebulę zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, dodajemy liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie. Zupę gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie przelewamy do żaroodpornych miseczek, na górę kładziemy wcześniej zrobioną grzankę z chleba i posypujemy serem. Zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
gol
fot. pixabay.com