Prosty przepis na mazurek kajmakowy
2016-03-24 08:03:17Mazurek jest tradycyjnym ciastem, wypiekanym na Wielkanoc. Bardzo popularną odmianą jest wersja z kajmakiem i bakaliami. Mazurki wyglądają obłędnie, niczym cukiernicze dzieła sztuki. Malowane czekoladą, zdobione lukrem, orzechami. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić domowy mazurek karmelowy.
Na ciasto potrzebujemy 40 dkg mąki pszennej, 20 dkg masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 żółtek i łyżki śmietany. Mąkę łączymy z masłem i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i wałkujemy, przekładamy do wysmarowanej masłem brytfanki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.
Gotową masę kajmakową ( 1 puszkę) przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szklankę mleka i 2 łyżki masła. Wszystko podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na upieczone ciasto. Zdobimy żurawiną i orzechami.
gol
fot. wikimedia commons