Przepis na domowe hamburgery
2018-01-05 09:16:29Hamburgery już od lat podbijają serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Tajemnicą naprawdę dobrej kanapki z wołowiną jest odpowiednio doprawione mięso, jego stopień wysmażenia, dodatki i sosy, które podkreślają smak. Zazwyczaj hamburgery kojarzone są z fast food'em oraz tłustym i niezdrowym jedzeniem. Jeśli chcemy, żeby nasza kanapka była dużo mniej kaloryczna i przede wszystkim zdrowsza, warto samemu zrobić hamburgery we własnym domu. A to naprawdę nic trudnego!
Jak zrobić hamburgery?
W blenderze mielimy 1/2 kg wołowego mięsa i dużą cebulę. Całość mieszamy z łyżką ostrej musztardy i łyżką sosu sojowego. Dodajemy do smaku sól, pieprz i szczyptę papryki wędzonej. Mięso formujemy w kotlety i smażymy na oleju, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni po około 4 minuty z każdej strony.
Bułki kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku przez 2 minuty. Smarujemy z każdej strony majonezem i keczupem. Dodajemy ogórka konserwowego, plaster sera żółtego, cebulkę i pomidora. Możemy dodać listki bazyli, sałatę lodową i rukolę. Następnie kładziemy mięso. Podajemy z fyrtkami i ulubionymi sosami.
W przygotowaniu domowego burgera pomocna będzie oczywiście dobra naszynka do mięsa.
gol
fot. pixabay.com