Przepis na domowy krem czekoladowy
Domowy krem czekoladowy
2018-07-27 12:06:14Mało kto nie uwielbia czekolady. Ten popularny smakołyk nie bez powodu podbił serca milionów smakoszy słodkości na całym świecie, dlatego też czekolada króluje na wielu stołach pod różnymi postaciami. Krem czekoladowy to nie tylko pyszna przekąska, którą można się zajadać od rana do wieczora, ale również idealny dodatek do kanapek, naleśników, a także ciast i deserów. Jak zrobić domowy krem czekoladowy? Oto prosty przepis, który ucieszy niejednego łasucha.
Przepis na domowy krem czekoladowy
Na patelni prażymy szklankę orzechów laskowych, obranych z łupek i oczyszczonych dokładnie. Następnie mielimy je w mikserze przez kilka minut, aż masa będzie miała delikatną, kremową konsystencję. W garnku roztapiamy tabliczkę mlecznej czekolady. Dodajemy 3 łyżki cukru brązowego, 2 łyżki oleju kokosowego oraz 3/4 szklanki mleka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z orzechami. Krem czekoladowy przekładamy do słoiczków i trzymamy w spiżarce lub lodówce.
Krem czekoladowy - z czym jeść?
Domowy krem czekoladowy idealnie komponuje się z naleśnikami, pancakes'ami. Jest to także świetny dodatek do różnego rodzaju ciast, tortów i deserów. Równie dobrze smakuje prosto ze słoika. Jest jednak ryzyko, że w ten sposób krem czekoladowy zniknie nam dosłownie w kilka chwil. Nie bez powodu - w końcu smakuje rewelacyjnie!
gol
fot. pexels.com