Przepis na gofry
2017-07-13 11:48:49Niektóre przepisy nawiązują do dzieciństwa, domowej atmosfery i smaku lata. Jedną z takich receptur jest właśnie przepis na gofry, za którymi przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Aby zrobić błyskawicznego gofra nie trzeba stać w kuchni w nieskończoność. Wykonanie jest proste i nie kosztuje dużo pieniędzy. A smak gofrów zdecydowanie pokocha każdy, kto ich spróbuje. Chrupiące, puszyste i niesamowicie smaczne nie bez powodu są jednym z ulubionych, letnich deserów!
Jak zrobić ciasto na gofry?
W jednej misce zmiksować ze sobą 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju i 2 szklanki mleka. Ciasto na gofry przelać do drugiej miski i małymi porcjami przelewać na gofrownicę. Piec z każdej strony przez około 3-4 minuty.
Domowe gofry z sosem truskawkowym
Domowy sos truskawkowy można zrobić dosłownie w kilka chwil. Błyskawiczny przepis pozwoli Wam na delektowanie się pysznym, truskawkowym musem, który idealnie pasuje do pysznych gofrów.
1/2 kg truskawek dokładnie wymyj i pokrój na kawałki. Przełóż na patelnię, dodaj szklankę wody i 2 łyżki soku z cytryny. Podsmażaj przez 15 minut. Dodaj łyżkę miodu i szczyptę cynamonu, dokładnie wymieszaj. Gotowy mus zmiksuj dokładnie, aby powstała gładka masa. Sos truskawkowy przełóż na gofry.
Przepis na gofry z bitą śmietaną i bakaliami
Do miski wlej 2 szklanki śmietanki 30%. Dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli. Śmietanę ubij na sztywno. Na koniec dodaj do niej garść posiekanych orzechów włoskich, łyżkę skórki pomarańczowej, odrobinę orzechów laskowych i garśc rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową bitą śmietanę z bakaliami przełóż na gofra. Pamiętaj jednak, aby gofry nie były bardzo gorące, ponieważ mogą spowodować, że bita śmietana się rozpuści i z nich szybko spłynie.
gol
fot. pixabay.com