Przepis na szarlotkę
2017-11-06 13:22:04Szarlotka to idealne ciasto na jesień. Kojarzy się z dzieciństwem, rodzinnym domem i ulubionymi wypiekami, robionymi przez nasze babcie i mamy. Ciasto to pachnie cudownymi jabłkami, które właśnie o tej porze są najsmaczniejsze, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje prawie każdemu. Szarlotka idealnie komponuje się z cynamonem, lodami i bitą śmietaną, rewelacyjnie smakuje z kawą czy herbatą. Zobaczcie, jak szybko zrobić to pyszne ciasto z jabłkami!
Jak zrobić szarlotkę?
Obierz ze skórki 5 dojrzałych jabłek, najlepiej kwaśnych. Wykrój środek i pokrój w plastry. Zasyp 2 łyżkami brązowego cukru, łyżką cynamonu i 4 łyżkami soku z cytryny, odstaw na około 30 minut.
W misce wymieszaj 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki drobnego cukru, kostkę masła, łyżkę cynamonu i duże jajko. Wyrób ciasto i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie wyklej nim blaszkę, wyłóż jabłka, a następnie połóż kolejną warstwę ciasta. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około godzinę. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną i lodami.
gol
fot. pixabay.com