Przepisy na imprezowe sałatki
2013-04-26 14:25:20Długi weekend lada chwila. Wraz z firmą Fit&Easy przygotowaliśmy dla Was kilka prostych przepisów na imprezowe sałatki.
Sałatka z grillowanymi warzywami
Gdy nastaje sezon grillowania na ruszt idą steki, karkówki, kurczaki i niestety zazwyczaj zapominamy o warzywach. No, czasami ktoś dorzuci ogórka kiszonego i chwała mu za to, ale przecież może być ciekawiej, smaczniej i bardziej kolorowo. Warzywa również świetnie smakują z grilla, w połączeniu ze świeżą sałatą są ozdobą talerza, a przede wszystkim dostarczają cennego błonnika i witamin. Pamiętajcie, aby robiąc zakupy na grilla zajrzeć również na stoisko warzywne.
Tak bardzo upodobałem sobie tą sałatkę, że robię ją również poza sezonem grillowym. Wystarczy patelnia grillowa i nawet zimą przywracam atmosferę lata.
Składniki na 2 osoby:
1 mieszanka sałat Fit &Easy PARTY
1 duża pomarańczowa papryka
1czerwona cebula
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
świeże liście oregano
ser typu parmezan w kawałku
przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Sałatka z grillowanymi warzywami
Gdy nastaje sezon grillowania na ruszt idą steki, karkówki, kurczaki i niestety zazwyczaj zapominamy o warzywach. No, czasami ktoś dorzuci ogórka kiszonego i chwała mu za to, ale przecież może być ciekawiej, smaczniej i bardziej kolorowo. Warzywa również świetnie smakują z grilla, w połączeniu ze świeżą sałatą są ozdobą talerza, a przede wszystkim dostarczają cennego błonnika i witamin. Pamiętajcie, aby robiąc zakupy na grilla zajrzeć również na stoisko warzywne.
Tak bardzo upodobałem sobie tą sałatkę, że robię ją również poza sezonem grillowym. Wystarczy patelnia grillowa i nawet zimą przywracam atmosferę lata.
Składniki na 2 osoby:
1 mieszanka sałat Fit &Easy PARTY
1 duża pomarańczowa papryka
1czerwona cebula
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
świeże liście oregano
ser typu parmezan w kawałku
przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Sałatka z owocami granatu
Owoce granatu dodają tej sałatce niezwykłego słodkiego i orzeźwiającego aromatu, ale również wartości odżywczych.
Początkujący mogą mieć trochę zabawy z wydostaniem pestek z twardej łupiny, więc podaję prosty sposób:
• owoc przekrój delikatnie w poprzek
• przygotuj miseczkę
• weź jedną połówkę i uderzaj tępą stroną noża (lub drewnianą łopatką) w górną cześć owocu, ziarenka będą wypadać do podstawionej miseczki
Składniki dla 2 osób:
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
2 owoce granatu
200 g sera typu gorgonzola
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka płynnego miodu
1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
ip