Przepisy na jesienne konfitury
2017-10-10 13:29:21Jesień może nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą, ale i tak nie możemy narzekać na wspaniałe owoce i warzywa, którymi darzy nas ta pora roku. Dobrocie natury należy jak najlepiej wykorzystać i zrobić zapasy na zimę, która w tym roku ma podobno trwać dłużej, niż zazwyczaj. Świetnym sposobem na zatrzymanie odrobiny słońca w słoiku jest zrobienie własnych, domowych dżemów i konfitur. Pyszne smakołyki na pewno będą nam przypominać promyki słońca, a jesienna herbata z dodatkiem pysznej konfitury zasmakuje jeszcze lepiej!
Brzoskwiniowa konfitura z kardamonem
Kilogram
obranych brzoskwiń zasypujemy 250 gramami cukru. Odstawiamy na około
godzinę. Po tym czasie owoce gotujemy przez około 30 minut, dodajemy 2
łyżki soku z cytryny i odrobinę kardamonu. Konfiturę studzimy, a
następnie przekładamy do słoiczków.
Konfitura z czarnej porzeczki i aronii
100
gram aroni i 100 gram czarnej porzeczki zasypujemy 200 gramami cukru.
Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie owoce gotujemy na wolnym ogniu
przez 2 godziny, aż całość zgęstnieje, dodajemy odrobinę wanilii i
jeszcze chwilke smażymy. Studzimy, a następnie przekładamy do słoiczków.
Dżem jabłkowy z cynamonem
Kilogram
jabłek zasypać 200 gramami cukru, odstawić na godzinę. Następnie jabłka
gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dodajemy łyżeczkę cynamonu i
łyżeczkę cukru waniliowego. Gotowy dżem przekładamy do słoików.
gol
fot. pixabay.com