Przepisy z awokado
Co zrobić z awokado?
2018-06-22 11:25:32Owoc, który przoduje w ilości cennych właściwości jest zdecydowanie awokado. Znane od tysięcy lat nie bez powodu uwielbiane jest przez miliony na całym świecie. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, potas i witaminy jest świetnym dodatkiem co codziennej diety. Co zrobić z awokado i jakie przepisy z awokado są najlepsze? Oto nasze pomysły.
Sałatka z awokado
Smaczną i pożywną opcją na lunch jest sałatka z awokado. Jest to zdrowy pomysł na pyszne danie w ciągu dnia, które z łatwością możemy zabrać do pracy i na uczelnię. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy kurczaka i pokrojoną drobno cebulkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez około 10 minut. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Owoc kroimy na małe plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora i paprykę kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski razem z awokado. Do sałatki dodajemy podsmażonego kurczaka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Na koniec sałatkę z awokado posypujemy parmezanem.
Koktajl z awokado
Koktajl z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę, która jednocześnie jest pysznym deserem. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Owoc kroimy na cienkie plastry. Banana obieramy ze skórki i kromy na kawałki. Do blendera wrzucamy pokrojone owoce i kilka truskawek. Dodajemy szklankę mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Koktajl z awokado doprawiamy cynamonem i łyżką miodu. Całość blendujemy na gładką masę.
Awokado z jajkiem
Bardzo ciekawym pomysłem na pożywny i smaczny posiłek jest awokado z jajkiem. Owoc kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a w środku (w miejscu na pestkę) umieszczamy jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Awokado z jajkiem zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 5-8 minut, aż jajko się zetnie. Po tym czasie potrawę wyciągamy z piekarnika i posypujemy odrobią ziół. Awokado z jajkiem układamy na roszponce lub rukoli i polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
gol
fot. pixabay.com