Puree
2007-10-13 20:27:26Prawdziwe puree ma konsystencję gęstej śmietany i maślany smak. Francuzi uznają je za jeden z najwykwintniejszych dodatków do dań, warto więc nauczyć się przyrządzania dobrego i w sumie taniego puree.
Oto czego będziemy potrzebować:
- Ziemniaki – ile kto chce
- Masło
- Mleko
- Sól, ew. gałka muszkatołowa
Jeżeli skompletowaliśmy składniki, możemy przystąpić do gotowania.
1. Na początek obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Radzę przygotować ich więcej, gdyż z doświadczenia wiem, że puree znacznie szybciej znika z talerzy niż tradycyjne ziemniaki. Gotujemy je aż będą miękkie.
2. Odlewamy wodę i tłuczemy ziemniaki z masłem. Najlepszy w tym celu jest tłuczek rzecz jasna, ale widelcem też damy radę. Ile masła? Powiedzmy, że na 15 ziemniaków 1/5 kostki minimum. Masła dajemy tyle, ile potrzeba aby ziemniaki miały choć trochę maślany smak. Ważne, by wszystko robić zaraz po ugotowaniu ziemniaków, gdy są jeszcze gorące.
3. Dokładnie rozgniecione ziemniaki z masłem zalewamy mlekiem (najlepiej ciepłym). I znowu na 15 ziemniaków ja wlewam spokojnie pół litra mleka. Puree musi mieć konsystencję kremu, ale nie może się rozpływać na talerzu (tylko w ustach). Powinno się je bez problemu mieszać, jak gęstą śmietanę.
4. Czas, żeby doprawić puree solą (nawet jeśli soliliśmy ziemniaki, mogą wymagać teraz doprawienia) i gałką muszkatołową. Gałka nie jest konieczna, ale jej odrobina nada całości doskonały posmak (trzemy gałkę na tarce). Pamiętajmy jednak – odrobina, gdyż nadmiar gałki sprawi, że potrawa będzie nie tylko gorzka, ale i … odurzająca (tak, tak, gałka ma takie właściwości).
To już w sumie cały przepis na puree. Można go oczywiście wzbogacić, np. dodać posiekany koperek lub pietruszkę, śmietanę, można dodać ugotowany groszek by nadać ziemniakom kolor zielony, ogólnie rzecz biorąc – można dodać coś od siebie. Chcąc ładnie podać puree można skorzystać z łyżki do nakładania lodów. Z czym podawać? U mnie obowiązkowo ze schabowym. Ogólnie rzecz biorąc podajemy je do wszystkiego do czego podalibyśmy ziemniaki. Ale dobre puree można zjeść bez dodatków, albo tylko z surówką. Chcąc podgrzać puree polecam odsmażenie na patelni (nie dodajemy już tłuszczu). Pyyyycha!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)