Pyszne lody własnej roboty [PRZEPIS]
2015-05-15 14:07:42Lubisz naturalne jedzenie i masz ochotę na pyszny deser? Zrób lody! Oto prosty przepis na domowe lody. Potrzeba jedynie kilku składników, które mogą się zmieniać, w zależności od tego na jakie lody masz ochotę.
Czego potrzebujesz?
Jajka to podstawa. Najlepsze są te wiejskie, duże i smaczne. Do zrobienia lodów wystarczą trzy. Trzeba pamiętać, o sparzeniu ich wrzątkiem, jeszcze przed rozbiciem. Niezbędnymi składnikami będą też ok. 0.5 litra śmietany kremówki, szklanka cukru i cukier waniliowy.
Zaczynamy
Na początku zabieramy się za jajka. Rozdziel żółtka od białek i umieść je w osobnych miseczkach. Przy pomocy miksera należy ubić białka razem z połową przygotowanego cukru aż do momentu otrzymania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej.
Tworzenie smaku
Gdy ubijemy już jajka na jedną, spójną masę możemy dodawać inne składniki. Masę dolewamy do schłodzonej śmietanki wraz z resztą cukru. Dosypujemy też cukier waniliowy. Mieszamy, aż masa dalej zgęstnieje. Później przychodzi czas na ulubione dodatki. Można dodać np. wanilię, czekoladę, czy kawę do jednego pojemnika, lub rozdzielić smaki na osobne miski.
Wykończenie
Nasze lody przekładamy do pudełek i umieszczamy w zamrażalniku lodówki. Wskazane jest, aby co jakiś czas doglądać lody i mieszać je, by masa pozostawała puszysta. Czas potrzebny na zamrożenie jest naturalnie zależny od ilości. Jedno, duże pudełko będzie zamarzać wolniej niż kilka małych. Gdy uznamy, że lody są gotowe pozostaje je tylko przełożyć do miseczek, udekorować wybranymi dodatkami, jak np. bita śmietana lub syrop smakowy. Smacznego!
Michał Derkacz