Pyszny smalec
2008-01-14 17:33:50Podam przepis na pyszny smalec, ale od razu mówię, że ja robiłam go jak dotąd tylko na tzw. swojskim smalcu i swojskiej słoninie. Ale wydaje mi się, że kupny smalec też da się „przerobić” w podany niżej sposób.
Potrzebować będziemy:
- smalec lub słoninę do wytopienia
- cebulę
- majeranek
- tymianek
- boczek wędzony lub salami
- sól
Sposób przyrządzenia:
1. Do garnka wkładamy smalec lub słoninę i roztapiamy.
2. Gdy tłuszcz będzie całkiem płynny wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, zioła, sól oraz boczek lub salami pokrojone w cieniutkie malutkie plasterki.
3. Wszystko smażymy do czasu, aż boczek lub salami zamienią się w chrupiące skwarki.
4. Przelewamy całość do naczynia, w którym będziemy smalec przechowywać (polecam słoiki) i odstawiamy, by ponownie stężał.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Potrzebować będziemy:
- smalec lub słoninę do wytopienia
- cebulę
- majeranek
- tymianek
- boczek wędzony lub salami
- sól
Sposób przyrządzenia:
1. Do garnka wkładamy smalec lub słoninę i roztapiamy.
2. Gdy tłuszcz będzie całkiem płynny wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, zioła, sól oraz boczek lub salami pokrojone w cieniutkie malutkie plasterki.
3. Wszystko smażymy do czasu, aż boczek lub salami zamienią się w chrupiące skwarki.
4. Przelewamy całość do naczynia, w którym będziemy smalec przechowywać (polecam słoiki) i odstawiamy, by ponownie stężał.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne smalec kulinaria gotowanie