Różności - Kulinaria

Regionalne potrawy wielkanocne - przepisy

2022-04-08 10:16:26

Wielkanoc kojarzy nam sie z mazurkiem, kolorowymi pisankami i białą kiełbasą. Postanowiliśmy zagłębić się w tajniki tradycyjnych potrawach świątecznych i sprawdzić, jakie specjały wielkanocne oferują kuchnie regionalne. Oto 4 potrawy, dzięki którym urozmaicisz spotkania z rodziną przy wielkanocnym stole.

Zobacz też: Dekorowanie jaj na Wielkanoc >>

Wielkanocna kuchnia regionalna

Murzin wielkanocny, murzyn, szołder, szczoder, a może chleb z myszą?

Murzin wielkanocny jest tradycyjnym śląskim wypiekiem drożdżowym. Zgodnie ze zwyczajem ciasto powinno być zaprawione tłuszczem z wędzonki, a do jego środka należało włożyć kawałki szynki lub boczku w taki sposób, aby były widoczne po ukrojeniu kawałka. Nazwa smakołyku wywodzi się najprawdopodobniej od ciemnego koloru ciasta. Murzin był wyrabiany głównie z mąki razowej, która miała ciemny kolor. Metoda przyrządzania w piecu na chleb także mogła przyczynić się do przyznania mu tego miana. Popiół opadał na ciasto, sprawiając, że było ono niemal czarne.

Strząska

Jest to potrawa pochodząca z Siedlisowic w Małopolsce. Podaje się ją zazwyczaj na śniadanie Wielkanocne, czasami także w niedzielę. Wyglądem przypomina pastę nakładaną na chleb. W jej skład wchodzą grubo siekane składniki święconki - jajka, biała kiełbasa, szynka itd. Przygotowując strząskę należy dodać do niej dużo chrzanu i czosnku, a następnie zalać octem rozcieńczonym z wodą.

Zylc, galareta z nóżek

Zylc to jedno z tradycyjnych wielkanocnych dań, które kiedyś bardzo często gościło na kaszubskich stołach. Zazwyczaj przygotowywało się je na Pomorzu za raz po uboju świni, tak aby żadna z jej części się nie zmarnowała. Jest to galareta mięsna, do której nie powinniśmy dokładać dodatkowej żelatyny. Zgodnie z przepisami całość musi zostać scalona przez  substancję, którą otrzymaliśmy po wygotowaniu nóżki. Tradycyjnie przygotowuje się ją z drobno posiekanego bądź zmielonego mięsa wieprzowego z odrobiną octu, a niekiedy dodaje się go niej także jajko lub gotowane warzywa (marchew).

Prosię pieczone faszerowane

W gminie Ludwin (woj. Lubelskie) przygotowuje się prosię faszerowane kaszą gryczaną. Jest to wyjątkowa potrawa, która przypomina nam obrazy średniowieczne wieczerze znane z filmów i seriali kostiumowych. Obecnie może wywoływać niemałe zaskoczenie na twarzach osób niezaznajomionych z tą tradycją. Jeśli chcielibyśmy spróbować smaku tego mięsa, musimy skorzystać ze ściśle dobranych przypraw: liści laurowych, jałowca, ziele angielskiego, pieprzu, czosnku, bazylii, kolendry, majeranku, gorczycy białej.

Zobacz też: Jakich życzeń nie wypada składać na Wielkanoc? >>

KK

fot. IppikiOokami z Pixabay

źródło: informatormasarski.pl

Słowa kluczowe: Wielkanoc, potrawy regionalne, kuchnia regionalna, dania wielkanocne, tradycje
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Regionalne potrawy wielkanocne - przepisy

Sprawdź przepisy na tradycyjne dania z Twojej okolicy.

Gry planszowe
Jakie są zalety grania w gry planszowe?

Dlaczego warto grać w gry planszowe?

Polecamy
Smoothie bowl - pomysły na śniadanie

Odkryj zdrowe koktajle w misce, które zachwycają zarówno smakiem jak i wyglądem. Poznaj sprawdzone przepisy.

Lunchbox - pomysły na śniadania na uczelnię i do pracy

Poznaj propozycje szybkich, tanich i zdrowych drugich śniadań, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.

Polecamy
Ostatnio dodane
Regionalne potrawy wielkanocne - przepisy

Sprawdź przepisy na tradycyjne dania z Twojej okolicy.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?