Regionalne potrawy wielkanocne - przepisy
2022-04-08 10:16:26Wielkanoc kojarzy nam sie z mazurkiem, kolorowymi pisankami i białą kiełbasą. Postanowiliśmy zagłębić się w tajniki tradycyjnych potrawach świątecznych i sprawdzić, jakie specjały wielkanocne oferują kuchnie regionalne. Oto 4 potrawy, dzięki którym urozmaicisz spotkania z rodziną przy wielkanocnym stole.
Zobacz też: Dekorowanie jaj na Wielkanoc >>
Murzin wielkanocny, murzyn, szołder, szczoder, a może chleb z myszą?
Murzin wielkanocny jest tradycyjnym śląskim wypiekiem drożdżowym. Zgodnie ze zwyczajem ciasto powinno być zaprawione tłuszczem z wędzonki, a do jego środka należało włożyć kawałki szynki lub boczku w taki sposób, aby były widoczne po ukrojeniu kawałka. Nazwa smakołyku wywodzi się najprawdopodobniej od ciemnego koloru ciasta. Murzin był wyrabiany głównie z mąki razowej, która miała ciemny kolor. Metoda przyrządzania w piecu na chleb także mogła przyczynić się do przyznania mu tego miana. Popiół opadał na ciasto, sprawiając, że było ono niemal czarne.
Strząska
Jest to potrawa pochodząca z Siedlisowic w Małopolsce. Podaje się ją zazwyczaj na śniadanie Wielkanocne, czasami także w niedzielę. Wyglądem przypomina pastę nakładaną na chleb. W jej skład wchodzą grubo siekane składniki święconki - jajka, biała kiełbasa, szynka itd. Przygotowując strząskę należy dodać do niej dużo chrzanu i czosnku, a następnie zalać octem rozcieńczonym z wodą.
Zylc, galareta z nóżek
Zylc to jedno z tradycyjnych wielkanocnych dań, które kiedyś bardzo często gościło na kaszubskich stołach. Zazwyczaj przygotowywało się je na Pomorzu za raz po uboju świni, tak aby żadna z jej części się nie zmarnowała. Jest to galareta mięsna, do której nie powinniśmy dokładać dodatkowej żelatyny. Zgodnie z przepisami całość musi zostać scalona przez substancję, którą otrzymaliśmy po wygotowaniu nóżki. Tradycyjnie przygotowuje się ją z drobno posiekanego bądź zmielonego mięsa wieprzowego z odrobiną octu, a niekiedy dodaje się go niej także jajko lub gotowane warzywa (marchew).
Prosię pieczone faszerowane
W gminie Ludwin (woj. Lubelskie) przygotowuje się prosię faszerowane kaszą gryczaną. Jest to wyjątkowa potrawa, która przypomina nam obrazy średniowieczne wieczerze znane z filmów i seriali kostiumowych. Obecnie może wywoływać niemałe zaskoczenie na twarzach osób niezaznajomionych z tą tradycją. Jeśli chcielibyśmy spróbować smaku tego mięsa, musimy skorzystać ze ściśle dobranych przypraw: liści laurowych, jałowca, ziele angielskiego, pieprzu, czosnku, bazylii, kolendry, majeranku, gorczycy białej.
Zobacz też: Jakich życzeń nie wypada składać na Wielkanoc? >>
KK
fot. IppikiOokami z Pixabay
źródło: informatormasarski.pl