Sałatka z gyrosem
2009-05-21 13:03:20Składniki:
- Sałata (lodowa, masłowa – w zasadzie dowolna, a najlepiej mix)
- Filet z kurczaka
- Ogórki konserwowe (sałatka szwedzka)
- Papryka konserwowa
- Kukurydza
- Czerwona cebula
- Szczypiorek
- Czosnek
- Jogurt naturalny
- Majonez
- Ketchup
- Przyprawa Gyros
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i zalewamy marynatą (2 łyżki przyprawy Gyros, pół szklanki oleju, 2-3 ząbki czosnku). Najlepiej wstawić na noc do lodówki. Następnie smażymy.
2. Sałatę myjemy, liście rwiemy na kawałki i układamy na talerzach.
3. Polewamy niewielką ilością ketchupu.
4. Na sałacie układamy plastry ogórka, paseczki papryki, półkrążki cebuli i kukurydzę.
5. Całość polewamy sosem czosnkowym (jogurt, majonez, rozdrobniony czosnek).
6. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy całość szczypiorkiem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- Sałata (lodowa, masłowa – w zasadzie dowolna, a najlepiej mix)
- Filet z kurczaka
- Ogórki konserwowe (sałatka szwedzka)
- Papryka konserwowa
- Kukurydza
- Czerwona cebula
- Szczypiorek
- Czosnek
- Jogurt naturalny
- Majonez
- Ketchup
- Przyprawa Gyros
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i zalewamy marynatą (2 łyżki przyprawy Gyros, pół szklanki oleju, 2-3 ząbki czosnku). Najlepiej wstawić na noc do lodówki. Następnie smażymy.
2. Sałatę myjemy, liście rwiemy na kawałki i układamy na talerzach.
3. Polewamy niewielką ilością ketchupu.
4. Na sałacie układamy plastry ogórka, paseczki papryki, półkrążki cebuli i kukurydzę.
5. Całość polewamy sosem czosnkowym (jogurt, majonez, rozdrobniony czosnek).
6. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy całość szczypiorkiem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)