Sałatka z pieczonymi pomidorami i tuńczykiem
2009-09-08 10:38:00Czas przygotowania: ok. 35 minut
Składniki dla 4 osób:
- ok. 200 gram rukoli
- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 3 płaskie stołowe łyżki łuskanego słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina posiekanej, świeżej pietruszki
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
Rukolę oraz pomidory dokładnie umyć, odsączyć. Pomidory przekroić na pół, ułożyć na blaszce (przekrojoną stroną do góry), posypać odrobiną soli i polać 2 łyżkami oliwy. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiec. W międzyczasie przygotować sos mieszając pozostałą część oliwy z odrobiną soli, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rukolę ułożyć na dużym talerzu, posypać słonecznikiem. Następnie dodać tuńczyka w zalewie, a na wierzch ułożyć warstwę upieczonych, gorących jeszcze pomidorów. Całość posypać posiekaną pietruszką i polać przygotowanym sosem. Podawać z chrupkim pieczywem jako dodatek do dań. Na zdrowie!
Paulina Rosińska
(paulina.rosinska@dlalejdis.pl)