Śliwki - właściwości i przepisy
Dlaczego warto jeść śliwki?
2018-08-24 12:13:40Są soczyste, smaczne i można z nich wyczarować milion naprawdę pysznych smakołyków. Śliwki - wspaniałe i często niedocenione owoce, które królowały od dawien dawna na polskich stołach. Sezon na nie właśnie się rozpoczyna, warto więc dowiedzieć się więcej na ich temat i wypróbować przepisy ze śliwkami, które na pewno polubicie.
Śliwki - właściwości
Właściwości śliwek znanek są od dawna. Przede wszystkim owoce te wpływają korzystnie na układ trawienia, regulują i pobudzają perystaltykę jelit, dlatego wskazana są między innymi przy problemach z wypróżnianiem. Śliwki to również świetny produkt odmładzający, zawierają antyoksydanty, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę wielu narządów wenwętrznych oraz hamują procesy starzenia.
Śliwki w occie
Kilogram śliwek dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. W garnku mieszamy ze sobą 1/2 litra octu, 1/2 litra wody, 1/2 kg cukru, łyżkę cynamonu i kilka goździków. Całość gotujemy i odstawiamy na dobę. Po tym czasie zalewamy syropem śliwki, które odstawiamy na kolejną dobę. Następnego dnia wylewamy do garnka syrop i podgrzewamy go, aż będzie gorący. Zalewamy nim śliwki i odstawiamy w suche i ciemne miejsce na kilka dni. Śliwki w occie idealnie nadają się do mięs lub deserów.
Śliwki w boczku
Suszone śliwki myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek kroimy na cienkie plastry i owijamy nimi śliwki. W całość wbijamy małą wykałaczkę. Śliwki w boczku układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Śliwki z kruszonką
1/2 kg śliwek dokładnie myjemy, wyciągamy pestki i zasypujemy 4 łyżkami brązowego cukru. Odstawiamy na godzinę. Do miski wsypujemy 1/2 szklanki mąki, pokrojone 1/2 kostki masła i 1/2 szklanki cukru brązowego. Palcami ugniatamy kruszonkę. Śliwki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Śliwki z kruszonką podajemy z lodami i bitą śmietaną.
gol
fot. pexels.com