Smaczne i zdrowe pomysły na kolację
2015-07-22 12:57:33W pośpiechu często zapominamy, że powinniśmy jeść pięć posiłków dziennie. Dlatego kolacja jest równie ważna jak śniadanie czy obiad. Niejedzenie po godzinie 18 to mit (chyba, że kładziesz się spać o 20-21). Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które wzmogą Twój apetyt na zdrowy, wieczorny posiłek
Sałatka z pomarańczy i
buraków (4 porcje)
• 2 pomarańcze
• 2 buraki czerwone
• Mieszanka sałat
• Pomidorki koktajlowe
• 1 czerwona cebula
• ½ szklanki pestek dyni
• Oliwa z oliwek
• Sok z cytryny
• Musztarda
• Miód naturalny
• Pieprz czarny
Buraki ugotować i odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze obrać i pokroić w małe cząstki, buraki w plasterki, a cebulę w piórka. Połączyć buraki z cebulą, pomarańczami, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i mieszanką sałat. Wymieszać sok z cytryny, musztardę, miód i oliwę z oliwek. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać pestkami dyni.
Szaszłyki z indyka w
ziołach prowansalskich z warzywami
• ½ porcji mięsa z
indyka (60g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki
• ½ małej cukinii
• 1 mała cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• Zioła prowansalskie
Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi i musztardą. Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przygotowanej marynacie. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków ponadziewać naprzemiennie indyka z warzywami. Szaszłyki piec przez ok. minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Sałatka z serem feta,
kiełkami i suszonymi pomidorami
• 3 liście sałaty
lodowej
• ½ czerwonej papryki
• 2 suszone pomidory
• 2 plastry sera feta
• 1 garść kiełków słonecznika
• 5 oliwek czarnych
Sos:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka pestek dyni
• sól morska
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na sałacie. Następnie dodać odsączone z zalewy i pokrojone na pół suszone pomidory i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać oliwki i kiełki słonecznika. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. W tym czasie przygotować sos - wymieszać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, rozgnieciony czosnek i sól. Gotowym sosem polać sałatkę i posypać prażonymi pestkami dyni.
Czerwona papryka
nadziewana soczewicą
• ź szklanki
soczewicy
• ½ dużej cebuli
• ½ zielonej papryczki chili
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra
Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momentu kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. Dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.
Jajka faszerowane
pastą z tuńczyka z koperkiem
• 2 jajka
• 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 płaska łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Odsączonego tuńczyka wymieszać z jogurtem naturalnym, musztardą, posiekanym koperkiem i żółtkami. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowaną pastą wypełnić białka jaj. Podać z pieczywem pełnoziarnistym.
JK