Sorbet z mango
Jak zrobić sorbet?
2018-07-26 10:02:27Latem dużo chętniej sięgamy po lekkie desery. Ciężkie ciasta z kremami, tłuste torty - te rarytasy zdecydowanie przegrywają np. z pysznym, orzeźwiającym sorbetem z mango. Tego typu deser nie tylko zaspokoi pragnienie, ale doda świeżości i zaspokoi apetyt na coś słodkiego. Jak zrobić sorbet z mango? Oto prosty przepis.
Sorbet - co to takiego?
Sorbet to nic innego, jak zmrożone owoce, połączone z wodą oraz przyprawami i cukrem. Bardzo często zamiast cukru dodaje się miód lub inny, naturalny słodzik. Czasami zamiast zmrożonych owoców, do wykonania sorbety używa się soków, wina lub innego alkoholu. Sorbety świetnie smakują same lub jako dodatek do deserów, sałatek owocowych i lekkich ciast.
Sorbet z mango
Mango dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę brązowego cukru lub miodu, kilka łyżek soku z cytryny i szklankę wody mineralnej. Całość dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do odpowiedniego naczynia i wsadzamy do zamrażalki na około 3 godziny. Sorbet z mango świetnie komponuje się z listkami mięty i pokrojonymi kawałkami owoców.
gol
fot. pixabay.com