Superfoods - czym są i dlaczego warto je stosować?
2022-12-15 11:13:18Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta jest kluczem do dobrego samopoczucia i nie tylko. Wielu ludzi stosuje dziś szereg suplementów, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych. Nie jest to jednak konieczne, gdy w diecie zawiera się odpowiednie produkty. Takie określa się mianem superżywności. Czym są superfoods i dlaczego warto je stosować?
Zobacz też: Diagnoza: "rak" u bliskiej osoby. Jak zareagować?
Superfoods - co to jest?
Tzw. superżywność to wszelkie produkty, które zawierają naturalne witaminy i składniki mineralne. Zaliczają się do nich zarówno warzywa i owoce, jak i przyprawy. Często mówi się o nich również naturalne antybiotyki, ponieważ posiadają liczne antyoksydanty, dzięki którym wspomaga się pracę organizmu, spowalnia proces starzenia komórek i hamują rozwój wolnych rodników. Superfoods stanowią doskonały dodatek do potraw i są dla nich ciekawym urozmaiceniem. Terminu superżywności użył po raz pierwszy Aaron Moss w 1998 roku, opisując organiczną żywność z wyjątkowymi właściwościami dla magazynu "Nature Nutrition". Takie produkty stanowią alternatywę dla suplementów w formie np. kapsułek. Są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w hipermarketach.
Jakie produkty są zaliczane do superżywności?
Nie istnieje jedna konkretna lista żywności, którą można określić mianem superfoods. Są jednak produkty, pojawiające się w takich zestawieniach najczęściej. Do nich zalicza się m.in. jagody goji. Dostarczają one witaminę C, A, błonnik, wapń oraz przeciwutleniacze. Sprawdzają się doskonale jako niskoenergetyczna przekąska i mogą stanowić zamiennik dla innych suszonych owoców. Do superfoods zalicza się także nasiona chia, czyli ziarna z szałwii hiszpańskiej. Są doskonałym źródłem błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wspomagają organizm w trawieniu. W dodatku stanowią wsparcie dla układu nerwowego, poprawiają koncentrację i zdolność zapamiętywania.
W kuchni polskiej najbardziej wartościowym produktem jest czosnek, który zwalcza infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Ma specyficzny smak i zapach, dlatego nie każdy polubi ten produkt, jednak stanowi świetny dodatek do zup, sałatek czy sosów.
KD
fot. pexels
Źródło: zywienie.medonet.pl