Światowy Dzień Czekolady odbędzie się już 7 lipca!
2021-06-29 11:51:50Powodów do świętowania może być wiele. Każdego dnia możemy znaleźć okazje oraz specjalne dni, które są obchodzone na arenie międzynarodowej. Już 7 lipca fani słodkości, będą w swoim żywiole. To właśnie wtedy wypada Światowy Dzień Czekolady.
Zobacz też: Jak przygotować gorącą czekoladę na 6 różnych sposobów?
Czym jest czekolada?
Czekolada składa się przede wszystkim z miazgi kakaowej. Jest to kluczowy półprodukt w procesie jej wytwarzania. Dodatkowo powinna ona zawierać tłuszcz kakaowy lub inny, pochodzenia roślinnego, środka słodzącego, a także dodatków, które sprawiają, że na rynku jest dostępnych jej tyle rodzajów. Aby rozpoznać czekoladę o dobrej jakości, na jej opakowaniu powinniśmy zauważyć wagowy udział miazgi kakaowej i tłuszczów, często określanych jako "zawartość kakao".
Zalety jedzenia czekoladowych deserów
Czekolada posiada wiele składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Przede wszystkim składa się ona z węglowodanów, które, chociaż w za dużej ilości mogą być one dla nas szkodliwe, to mogą one stanowić dobre źródło energii. Kolejnym pozytywnym elementem jest żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, a także pomaga w ich rozprowadzaniu. Czekolada zawiera także niacynę, która jest niezbędna w reakcjach enzymatycznych podczas przemiany materii oraz procesu wytwarzania energii.
Czekolada zawiera pochodną aminokwasu o nazwie fenyloetyloamina inaczej PEA. Jest to związek, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie, stymulując neuroprzekaźniki należących do jej grupy. Są to: dopamina, serotonina oraz norepinefryny. To jeden z powodów, dla których PEA jest także nazywana "narkotykiem miłości". Występuje on szczególnie podczas tego, kiedy jesteśmy zakochani, oraz jest również powodem występowania euforii biegacza.
Dodatkowo do substancji znajdujących się w czekoladzie należą flawonoidy. Są to związki roślinne, mające właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, czy też przeciwmiażdżycowe. Pokazuje to, że mała chwila przyjemności płynąca ze zjedzenia niewielkiej ilości czekolady ma swoje zalety. Może ona pozytywnie wpływać na stan naszego zdrowia.
Gdzie się udać, aby móc świętować Światowy Dzień Czekolady?
Już 7 lipca warto poszukać informacji dotyczących specjalnych ofert związanymi z tym międzynarodowym świętem. Odpowiednim miejscem na degustacje płynnej czekolady mogą być specjalnie tworzone w tym celu czekoladziarnie, których produkty są wysokiej jakości. Inną możliwością jest zabranie bliskiej nam osoby do kawiarni, która głównie skupia się na czekoladowych przysmakach. Warto więc skorzystać z tego jednego z najsłodszych dni w roku.
BS
fot. Budgeron Bach z Pexels
Źródło: wikipedia.org, poradnikzdrowie.pl