Szykujesz domówkę? Kilka prostych studenckich przepisów
2014-11-07 13:20:59Zbliża się weekend, a wraz z nim studenckie imprezy. Wychodząc na miasto myślimy jedynie o tym, jak się ubrać, by dobrze wyglądać. Inaczej jest, gdy przygotowujemy domówkę. Musimy wtedy zadbać, również o to, co znajdzie się na naszym imprezowym stole. Co przygotować, by dobrze wypaść przed znajomymi? Jak sprawić, by przygotowane przez nas przystawki były pyszne, lekkie i jednocześnie łatwe i tanie do przygotowania. Podajemy kilka najciekawszych pomysłów na pyszne, imprezowe dania.
Sałatka z ananasem
składniki:
słoik selera,
puszka ananasa,
puszka kukurydzy,
2 jajka,
5 plasterków szynki,
Majonez,
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szynkę i ananasa również pokroić w kostkę. Jajka, szynkę, kukurydzę i ananasa wrzucić do miski. Dodać majonez, a następnie
wszystko wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
makaron z 2 opakowań zupek chińskich,
1 ogórek,
2 pomidory,
koperek,
mała cebula,
majonez,
pieprz i sól,
Sposób przygotowania:
Obrać ogórka i pomidory, a następnie pokroić w kosteczkę. Małą cebulę zetrzeć na tarce.,Drobno pokroić koperek. Makarony z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski.
Dadać pokrojone w kostkę warzywa oraz startą cebulę. Dodać kilka łyżek majonezu, a następnie doprawić pieprzem i solą. Sałatkę odstawić do lodówki, aż do momentu,
gdy makaron zrobi się miękki.
Blok czekoladowy
składniki:
pół szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
4 łyżki kakao,
250g masła, margaryny lub masła roślinnego,
2 szklanki mleka w proszku,
opakowanie herbatników
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka. Wszystko podgrzewać do momentu, aż składniki się wymieszają. Zdjąć garnek z gazu i miksując składniki dodać stopniowo mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania masy. Herbatniki połamać na drobne kawałki, a następnie zmieszać je z podgrzaną wcześniej masą. Masę wyłożyć do foremki.
Formę wstawić do lodówki do momentu, aż masa zrobi się twarda.
Ciasto z sucharów i nutelli
składniki:
paczka sucharów,
słoik nutelli,
2 serki homogenizowane,
cukier puder,
2 galaretki,
pół litra śmietany 36%,
owoce,
5 łyżek żelatyny
Sposób przygotowania:
Suchary pokruszyć. Nutellę podgrzać w gorącej wodzie. Wymieszać z sucharami. Masę przełożyć na blachę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić, a następnie dodaać do niej serki, żelatynę i cukier. Wymieszać i przełożyć na suchary. Na wierzchu wyłożyć owoce. Całość zalać galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia.
JoM
Fot. pixabay.com