Szyszki ryżowe
2007-11-20 15:41:22- 250g margaryny
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200g ryżu prażonego
1. Najpierw przyrządzamy masę kakaową. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę i wszystko stawiamy na ogniu często mieszając. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.
3. Z otrzymanej „masy” za pomocą łyżki formujemy ciasteczka (szyszki) i układamy na blaszce do pieczenia do stężenia. Po paru godzinach są gotowe do podania, chociaż ja nigdy nie mogę się oprzeć i zjadam od razu kilka sztuk
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)