Ciasta i desery - Kulinaria

Tłusty czwartek 2021: Przepisy na pączki i faworki dla łasuchów

2021-01-22 10:33:00

Tłustym czwartkiem celebruje się zakończenie zimy i nadejście wiosny. Jest to święto ruchome. Zawsze wypada w ostatni czwartek przed Wielkim PostemTen dzień zaczyna również ostatni tydzień karnawału. Tradycyjnie świętowało się go sytą ucztą i zabawami. Teraz zazwyczaj kończy się na zjedzeniu kilku pączków. Podobny dzień świętowany jest we Francji i Wielkiej Brytanii we wtorek, w Niemczech w czwartek, w Norwegii w niedzielę oraz oraz w Rosji cały tydzień. Tłusty czwartek 2021 w Polsce wypada w dniu 11 lutego. Sprawdźcie, jak z tej okazji zrobić pączki i faworki.

Faworki

Pączki - przepis

Kiedyś ludzie jedli tego dnia pączki wytrawne, jednak przez lata się to zmieniło i Od XVI wieku zaczęto robić je na słodko i nadal ten dzień kojarzy się nam ze słodkościami. Jednak kształt pączka jaki znamy pojawił się dopiero w XVIII wieku, kiedy ludzie do ich produkcji zaczęli używać drożdży. Gospodyni do jednego pączka wkładała migdał i ten kto go znalazł miał mieć szczęście na następny rok.

Składniki:

1kg mąki

10 dag drożdży

10-15 dag cukru

1/2 litra mleka

7 żółtek

1 jajko

sól

5-6 łyżek oliwy lub oleju rafinowanego ew. 10 dag masła

cukier waniliowy

1 kieliszek spirytusu

1- 1, 5 litra tłuszczu do smażenia (smalec, olej rafinowany)

Cukier puder do posypania

sok i skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę.Tłuszcz do smażenia stop w garnku. Deseczki do układania pączków oprósz mąką. Zrób rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 20 dag mąki i mlekiem. Gęstość rozczynu powinna być podobna do konsystencji śmietany. Zostawi do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

Utrzyj  jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol. Wyrabiaj to razem, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawało od ręki. Wlej powoli tłuszcz (4 łyżki oliwy lub oleju rafinowanego) i wyrabiaj jeszcze chwilę. Wyrównaj powierzchnię ciasta i zostawi w cieple do wyrośnięcia (10-15 minut). Gdy ciasto zacznie rosnąć, zacznij wyrabiać.

Nabierz łyżką małe porcje ciasta z miski. Palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu (1 łyżka oliwy lub oleju rafinowanego) kształtuj małe krążki, na środek nałóż ½ łyżeczki *nadzienia. Zlep dokładnie warstwy, uformuj kule i połóż na desce oprószonej mąką, przykryj ścierką.

Podgrzej tłuszcz do smażenia pączków. Żeby sprawdzić czy jest dobrze nagrzany wrzucamy kawałek ciasta. Gdy ciasto wypłynie i się zarumieni oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia. Wyrośnięte pączki weź na dłoń i omieć z mąki,następnie połóż na gorący tłuszcz. Przykryj i zacznij smażyć, pączki powinny swobodnie pływać. Gdy pączki zarumienią się to obróć je na drugą stronę.  Gotowe pączki wyciągnij na papier kuchenny do odsączenia. Przesiej cukier puder i oprósz pączki.

*Nadzieniem może być dżem, konfitura (np. różana) lub budyń.

Chrusty / faworki - przepis

Popularne faworki to delikatne kruche ciastka w kształcie kokardek. Legenda mówi, że powstały przypadkiem, ponieważ pewien cukiernik niechcący wrzucił kawałek ciasta do oleju. Tradycja pochodzi z Niemiec i Litwy.

Składniki:

20 dag mąki

3 żółtka

3-4 łyżki gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu

50 dag tłuszczu do smażenia

10 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mąkę zmieszaj ze śmietaną, zrób zagłębienie, dodaj żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj razem i wyrób jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie ciasto wałkuj partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Następnie pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości około 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek natnij w środku na długość 5-6 cm i przewiń. Rozgrzej tłuszcz. Żeby sprawdzić, czy jest dobrze nagrzany wrzucamy kawałek ciasta. Gdy ciasto wypłynie i się zarumieni oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia. Ciasto omieć z mąki, włóż do tłuszczu i smaż z obu stron do zarumienienia. Wyciągnij na papier kuchenny, aby odsączyć i posyp cukrem pudrem.

Karolina Klińska

fot. Pixabay.com

Słowa kluczowe: tłusty czwartek, pączki, faworki, chrusty
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Wyśmienita tarta dyniowa - szybki i tani przepis

Zobaczcie sprawdzony przepis na ten pyszny deser.

Przepis na domowy krem czekoladowy
Przepis na domowy krem czekoladowy

Domowa nutella jest pyszna, pożywna...i smakuje rewelacyjnie!

Ostatnio dodane
Wyśmienita tarta dyniowa - szybki i tani przepis

Zobaczcie sprawdzony przepis na ten pyszny deser.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?