Uroda - Kobieta

To, co na naszej głowie rośnie

2006-03-15 00:00:00
 Rzadko która z nas jest zadowolona z koloru, struktury czy to z długości naszych włosów. Blondynka pragnie być brunetką, ta o włosach kręconych, pasa sięgających zrobi wszystko, by jej włosy przeistoczyły się w krótkiego pazia, a inna wydaje ostatnie pieniądze na zagęszczanie, gdyż natura dała jej cienkie i łamliwe włosy. Sen z powiek spędza myśl o tym, czy jutro znów będę musiała rano przez 40 minut stać przed lustrem i kombinować by „to” na górze jakoś wyglądało. Włosy suche, zniszczone, łamliwe, przetłuszczające się, z łupieżem, z rozdwajającymi się końcówkami, matowe, niesforne, niepodatne na modelowanie, rozczochrane, bez blasku, można by przymiotników jeszcze trochę dopisać. Spróbuję przytoczyć kilka sposobów na to, by nasze włosy odzyskały dawny blask. Nie mówię, że od razu, po 5 minutach poniżej opisane działania będą skuteczne, jednak czy nie warto spróbować?

Tak na sam początek może trochę od strony czysto teoretycznej. Nasze włosy są martwe. Jedyną żywą ich częścią są cebulki. Człowiek młody i zdrowy ma na głowie około 140 000 włosów. Na rok rosną one średnio 15 cm. No cóż, nie jest to za wiele. Szczególnie wtedy, gdy chcemy mieć włosy do pasa i czekamy z niecierpliwością kiedy wreszcie urosną.

By dobrze zadbać o włosy możemy wzbogacić naszą dietę o następujące produkty :

- brokuły, ziemniaki, szpinak, awokado, owies, kurczak, banany, soja, migdały, brukselka, kukurydza, ziarna słonecznika, papryka, daktyle, seler naciowy, pszenica w których są witaminy z grupy B

- jabłka, brokuły, owies, ryby, kapusta, buraki, pomarańcze, fasola, kabaczek, melon, pomidory, żyto, gruszki, soja, jęczmień, orzechy włoskie, morele, migdały, brukselka, kalafior, marchew, seler, sezam, jaja, nać pietruszki, cebula, ziarna słonecznika, bakłażan, soczewica, grzyby, groszek, oliwki, jogurt, czosnek, orzechy nerkowca, wiśnie, daktyle, por, grejpfrut, pszenica, brzoskwinie, ziarna dyni w których jest wapń

- szpinak, awokado, owies, soja, orzechy włoskie, pokrzywa, żyto, morele, ostrygi, kaczka, brukselka, kukurydza, sezam, jaja, nać pietruszki, ziarna słonecznika, grzyby, groszek, oliwki, orzechy nerkowca, daktyle, pszenica, ziarna dyni w których jest żelazo

- żyto, orzechy włoskie, ostrygi, jęczmień, kokos, kaczka, migdały, kukurydza, sezam, jaja, ziarna słonecznika, gryka, soczewica, grzyby, groszek, orzechy nerkowca, pszenica, ziarna dyni w których jest cynk

- brokuły, jabłka, kapusta, melon, kiwi, fasola, buraki, owies, kabaczek, pomidory, jęczmień, kurczak, żyto, orzechy włoskie, morele, kokos, migdały, brukselka, kalafior, gruszki, marchew, kukurydza, sezam, seler, cebula, ziarna słonecznika, gryka, grzyby, soczewica, groszek, orzechy nerkowca, grejpfrut, pszenica, sałata, brzoskwinie, ziarna dyni w których jest magnez

Następnie trzeba pamiętać o kilku zasadach, których nieprzestrzeganie grozi tym, że nasze włosy nie będą wzbudzać zachwytu w oczach innych osób, będą szare i bez „życia”.

Takim moim starym, domowym sposobem jest płukanie włosów szklanką rozcieńczonego wodą octu winnego (50:50). Najlepiej jest to robić po każdym płukaniu, dzięki temu włosy nabiorą blasku i łatwiej będą się rozczesywać.

Dany szampon i odżywkę używajmy w zależności od tego jaki rodzaj włosów mamy i co chcemy kosmetykami osiągnąć. Dobrze jest używać produktów z tej samej linii kosmetycznej, gdyż takie produkty wzajemnie się uzupełniają. Szampon nanosimy najpierw na dłonie, nigdy bezpośrednio na włosy.

Zaraz po umyciu delikatnie owińmy głowę ręcznikiem i wyciśnijmy wodę. Najgorszą czynnością, którą pewnie niejedna z nas powtarza jest przecieranie mokrych włosów ręcznikiem. Niestety nie wolno tego robić, niszczymy przez to warstwę zewnętrzną włosa, zatem starajmy się jak najdelikatniej czuprynę osuszyć. Starajmy się jak najrzadziej używać suszarki, a gdy już musimy to suszmy włosy najlepiej zimnym strumieniem powietrza i z pewnej odległości by ich nie zniszczyć.

Katarzyna Wierzbicka
(dlastudentki@dlastudenta.pl)

Słowa kluczowe: włosy uroda
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • brunetki [0]
    gajor
    2008-11-27 21:03:36
    Najbardziej urozmaiconą barwę włosów prezentują Europejczycy. na pewno jest europejką :D http://www.handsomemen.pl/Tag,Brunetka.html
Zobacz także
Najlepsze superfoods dla zdrowych i lśniących włosÃłw
Najlepsze superfoods dla zdrowych i lśniących włosów

Jakie produkty jeść, aby zachować piękne, mocne włosy?

konsultantki Avonu
Sukces w sprzedaży online - poradnik dla zdalnej konsultantki kosmetycznej Avon

Sprawdź, jakie umiejętności warto doprowadzić do perfekcji, by osiągnąć sukces w tym zawodzie.

Polecamy
Depilacja laserowa
Depilacja laserowa - co musisz wiedzieć zanim umówisz się na zabieg? Kraków

Możesz się cieszyć piękną i gładką za sprawą depilacji laserowej, która jest obecnie bardzo popularna.

Komsetyki od stylizacji brwi
Jakich kosmetyków użyć do stylizacji i modelowania brwi?

Czego możemy użyć, aby uzyskać efekt symetrycznych brwi?

Ostatnio dodane
Najlepsze superfoods dla zdrowych i lśniących włosÃłw
Najlepsze superfoods dla zdrowych i lśniących włosów

Jakie produkty jeść, aby zachować piękne, mocne włosy?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?