Tureckie słodycze, które dostaniesz w Polsce
2015-07-17 14:23:11Nie musisz wcale wyjechać do Turcji, by spróbować orientalnych słodyczy. Większość z nich dostępna jest w sklepach z jedzeniem z całego świata lub w barach z kebabem. Tureckie słodycze są niezwykle słodkie i aromatyczne, dlatego często podaje się je z gorzką herbata lub kawą. Głównymi składnikami większości słodyczy jest miód i orzechy, przez co wszystko co jemy jest niezwykle odżywcze, lecz również kaloryczne.
Lokum jest zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem. Dość często nadaje się mu smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, orzeszków pistacjowych, migdałów itp. W zależności od regionu i pory stosuje się też różnego rodzaju owoce: truskawki, wiśnie, cytryny, pomarańcze.
Chałwa przygotowywana jest z masy karmelowej i miazgi sezamowej. Często dodaje się do niej różnego rodzaju orzechy lub kakao. Każdy region ma swój unikalny przepis na chałwę, przez co trudno zjeść dwa razy tak samo smakujący deser. Dla wszystkich, którzy mają ochotę zna nutką owocową, mogą spróbować Pestil. Są to płatki wysuszonej pulpy owocowej, która została przełożona orzechami i zwinięta. Deser jest niezwykle słodki i klejący. Najczęściej podaje się go obtoczonego w wiórkach koksowych lub innych orzechach.
Z pewnością każdy z nas słyszał o Baklawie. Przygotowywana jest z ciasta listkowego, które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Jest to jedno z najbardziej dostępnych dań kuchni tureckiej.
Ostatnim dostępnym w Polsce daniem jest Pismaye. To delikatny turecki deser, wręcz rozpływający się w ustach, bardzo puszysty, zrobiony z mąki pszennej, masła i cukru wzbogacony aromatem waniliowym lub kakaowym. Z wyglądu przypomina watę cukrową pozawijaną w małe kłębuszki.
W Turcji dużą uwagę przykłada się do słodkich dań, przez co za każdym rogiem znajduje się jakaś cukiernia lub kawiarnia, przez co kraj niektórym kojarzy się tylko i wyłącznie z pysznymi i aromatycznymi deserami.
LZ