Wassail, grzaniec, herbata korzenna.... Rozgrzej się zimą! [PRZEPISY]
2014-11-25 09:07:10Mroźne wieczory, lodowate poranki to uroki nadchodzącej zimy. Niestety zimowe miesiące nie kojarzą nam się tylko z białymi obrazkami za oknem i uprawianiem zimowych sportów, ale też z przenikliwym chłodem.
Każdy z nas zna przynajmniej kilka sposobów na rozgrzanie. Jedni wieczorami wygrzewają się pod kocem, inni zakładają ciepły sweter, a jeszcze inni lubią spędzać czas przy kominku. Rewelacyjną metodą na rozgrzanie w czasie zimowych wieczorów jest przyrządzenie pysznych gorących napojów.
Podajemy kilka doskonałych przepisów na pyszne gorące napoje na zimową porę.
Wassail
Składniki:
1 łyżka goździków
7 szklanek soku jabłkowego
2 laski cynamonu
1,5 szklanki soku z cytryny
1 plaster imbiru
4 szklanki wody
2 i 1/4 szklanki cukru
7 ziarenek ziela angielskiego
5 szklanek soku pomarańczowego
Przygotowanie:
W dość dużym garnku wymieszaj wodę z cukrem. Gdy całość się zagotuje, gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia. Do mieszanki dodaj goździki, imbir, cynamon i ziele angielskie. Całość przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz. Po upływie wskazanego czasu, przecedź napój do garnka. Przed samym podaniem, dodaj soki: jabłkowy, cytrynowy i pomarańczowy. Całość zagotuj. Po zagotowaniu napój jest gotowy do podania.
Grzaniec galicyjski
Składniki:
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
2/3 szklanki wody
ok. 750 ml czerwonego wina
8 goździków
3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Do garnka wsyp cukier, zalej go wodą.Dodaj cynamon. Zaczekaj, aż całość sie zagotuje.Po zagotowaniu zmniejsz ogień i wciąż gotuj na wolnym ogniu. Do gotującej się wody wlej sok z pomarańczy. Do mieszkanki wrzuć także skórkę z pomarańczy, w którą uprzednio powbijaj goździki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 min. Następnie wlej wino. Gotuj do momentu, aż zacznie parować. Wyciągnij z garnka skórki pomarańczy. Napój podawaj w nagrzanych szklankach lub w kubkach. Nie podawaj go w zimnych szklankach, ponieważ pękają.
Indyjska herbata korzenna
Składniki:
4 goździki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki czarnej herbaty lub 3 torebki herbaty ekspresowej
250 ml mleka
1,5 łyżeczk mielonego imbiru
5 łyżeczek cukru lub miodu
0,5łyżeczki startej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki kardamonu
1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę. Wsyp herbatę, cukier i przyprawy. Całośc gotuj. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 2 minuty. Do herbaty wlej mleko. Całość zagotuj. Po przecedzeniu przez sitko, napój jest gotowy do podania.
Kawa po irlandzku
Składniki:
10 łyżek whisky
wiórki czekoladowe
4 filiżanki naparu kawy
1/4 l bitej śmietany
10 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Do wysokich szklanek wlej po 2 łyżki whisky. Wsyp do tego 2 łyżki cukru. Całośc rozcieraj, aż do uzyskania pianki. Zalej gorącą kawą.Z wierzchu udekoruj wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną.
Grzane wino po góralsku
Składniki:
Butelka półsłodkiego wina
ok. 5 łyżek miodu
15-20 goździków
szklanka wody
starta skórka z cytryny
odrobina wanilii
odrobina gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę. Dodaj do niej przyprawy. Gotuj. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia. Do mieszkanki dodaj wino. Wszystko podgrzej, mieszając.
Cioccolata Calda
Składniki:
szklanka śmietanki kremówki
bita śmietana
szklanka mleka
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
ok. 150 g gorzkiej 70% czekolady
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotuj 2 szklanki. Do 3/4 jednej szklanki oraz do 1/4 drugiej szklanki wlej mleko. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka, cukier puder i śmietankę. Całość podgrzej. Do całości wlej 1/4 szklanki mleka i skrobię. Podgrzej, mieszając. Wrzuć czekoladę i całość mieszaj do momentu, aż czekolada się roztopi. Mieszankę przelej do filiżanek. Udekoruj bitą śmietaną.
Joanna Matuła
Fot. pixabay