Wegetarianizm. Jak dieta bez mięsa wpływa na nasze zdrowie?
2015-01-09 15:19:38Wśród tysiąca diet, szybciej lub wolniej przemijających jest jedna, która cieszy się nieustającą popularnością i ma coraz więcej zwolenników. Wegetarianizm, bo to o nim mowa, ma swoich zwolenników, ma też zagorzałych przeciwników. Czy zrezygnowanie z mięsa rzeczywiście, aż tak znacząco wpływa na nasze zdrowie?
Pod nazwą wegetarianizm kryje się wiele jego odmian. Dieta, która odrzuca mięso, ale dopuszcza jajka i nabiał to laktoowowegetarianizm, ta, jedynie z nabiałem to laktowegetarianizm. Weganie restrykcyjnie wykluczają z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli wszelkie produkty mleczne, jajka, masło, miód i żelatynę. Witarianizm odrzuca wszystko, co pochodzi od zwierząt, a dopuszcza warzywa i owoce, z kolei frutarianizm dopuszcza jedynie owoce.
Dieta wegetariańska sama w sobie jest neutralna. O jej zaletach możemy mówić jedynie wtedy, gdy jest dobrze zbilansowana i zawiera odpowiednio skomponowane zamienniki mięsa. Jeżeli całkowicie odrzucimy mięso, a na dodatek nabiał i jajka, i nie uzupełnimy tych niedoborów, stanie się wręcz szkodliwa i zagrażająca naszemu zdrowiu.
Zyskasz więcej niż stacisz, ale..
Dzięki zrezygnowaniu z jedzenia mięsa, wykluczymy z naszej diety szkodliwe tłuszcze zwierzęce, które zamienimy pożytecznymi wielonienasyconych kwasami tłuszczowymi. Przez to zmniejsza się ryzyko miażdżycy, spada też poziom złego cholesterolu, przez co maleje ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową serca.
Zaletą diety wegetariańskiej jest także mała zawartość soli kuchennej, a bardzo wysoka błonnika. Ponadto owoce i warzywa są kopalnią witamin, mikro i makroelementów, które zapobiegają chorobom nowotworowym, układu krążenia, a także zwiększają odporność organizmu na infekcje. Takie odżywianie chroni przed większości chorób cywilizacyjnych, Także przed otyłością. Bezmięsna dieta (pod warunkiem, że z odpowiednimi zamiennikami) jest niskokaloryczna, ale za to wysokoodżywcza.
...ale nie zapomnij o uzupełnieniu strat
Głównym mankamentem wegetarianizmu jest niska zawartość białka. Białko roślinne jest przy tym mniej wartościowe niż białko zwierzęce. Dlatego mięso należy zamienić na minimum 6-11 porcji produktów zbożowych i 3-5 warzywnych. Najbardziej wartościowym zamiennikiem, bogatym w białko jest soja, biała fasola i soczewica.
Niebezpieczne są także niedobory żelaza, którego mięso jest najbogatszym źródłem. Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w ten pierwiastek wymaga diety obfitej w zielone warzywa liściaste, strączkowe oraz pełnoziarniste pieczywo i przetwory zbożowe, zwłaszcza wzbogacone w ten pierwiastek. Dobrym źródłem są również jaja. Zaspokoją one także bardzo potrzebne witaminy z grupy B.
Niska kaloryczność diety wegetariańskiej może być także wadą. Niski poziom podstawowego budulca mięśni, czyli białka i nieduża wartość energetyczna powoduje, że ta dieta niewskazana jest dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.
Wegetarianizm może być rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych, ale także ekonomicznych, bo produkty roślinne są znacznie tańsze w uprawie niż hodowla zwierząt. Wielu ludzi przechodzi na ten rodzaj żywienia ze względów etycznych czy religijnych. Coraz częściej staje się on nie tylko sposobem na skomponowanie menu, ale także sposobem na życie. Ułożony „z głową” bezmięsny jadłospis z pełnowartościowymi zamienniki na pewno będzie miał więcej zalet niż wad. Ważne żeby podejść do niego mądrze i racjonalnie.
Katarzyna Pruś
fot. wiki.commons.org