Wegetarianizm w ciąży - dobra decyzja?
2012-09-27 10:34:09Dieta wegetariańska budzi wiele kontrowersji szczególnie jeśli stosowana jest przez kobiety ciężarne. Czy istnieje jakieś ryzyko stosowania diety jarskiej? Czy jest ona zdrowa? Czy nie zaszkodzę dziecku? Najczęściej zadawane pytania - czyli o tym co powinna wiedzieć kobieta w ciąży nie jedząca mięsa.
1) Ile protein właściwie potrzebuję?
Białko w diecie jarskiej jest chyba jednym z najbardziej spornych jej elementów. Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jaja, mleko, jogurty, mięso, drób zawierają tzw. białko pełnowartościowe - decyduje o tym komplet aminokwasów. Natomiast produkty pochodzenia roślinnego zawierają białko, którego profil aminokwasów jest niekompletny. Idealnym zatem sposobem by dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko jest umiejętne łączenie produktów i stosowanie urozmaiconej diety. Kobiety, które stosują dietę laktoowowegetariańską nie rezygnując radykalnie z produktów pochodzenia zwierzęcego powinny pamiętać by w ich codziennym menu nie zabrakło jogurtów, maślanek, kefirów, serów twarogowych i jajek. Najlepiej wybierać produkty certyfikowane, ekologiczne wolne od hormonów. Kobieta ciężarna potrzebuje ok. 71g białka na dobę.
2) Skąd wziąć witaminę B12?
Witamina B12 odgrywa znaczącą rolę w rozwoju zarodka. By mieć pewność, że dostarcza się jej odpowiednie ilości należy wybierać produkty wzbogacane w tą witaminę jak płatki śniadaniowe, napoje sojowe (produkowane z soi niemodyfikowanej genetycznie), tofu. Dobrym źródłem witaminy B12 dietetyczne drożdże, jajka, produkty mleczne. Jeśli dieta kobiety nie jest bogata w żadne z wyżej wymienionych produktów należy stosować naturalne suplementy witaminy B12 produkowanej przez bakterie.
3) Co z witaminą D?
Witamina ta jest szczególnie ważna jeśli chodzi o rozwój kośćca i uzębienia. Obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, jest aktywowana w skórze dzięki działaniu promieni światła słonecznego. Można znaleźć ją również w produktach pochodzenia roślinnego wzbogaconych o nią jak: płatki śniadaniowe, muesli, batony dietetyczne czy mleko sojowe. Stosowanie jakichkolwiek suplementów witaminy D należy skonsultować z lekarzem ponieważ nadmiar może być toksyczny.
4) Czy potrzebuje więcej żelaza?
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek podczas ciąży znacznie wzrasta. Jest to spowodowane tym, że płód czerpie żelazo z zapasów zgromadzonych w organizmie matki. Jest ono niezbędne do prawidłowego kształtowania się mózgu dziecka, funkcjonowania łożyska i dotlenienia macicy. Należy regularnie badać poziom tego pierwiastka we krwi. Głównym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne również obfitują w ten pierwiastek (jak szpinak, jarmuż) ale występuje on w formie niehemowej co utrudnia jego wchłanianie. Produkty bogate w żelazo to m.in.: płatki zbożowe, kasza gryczana, kakao, płatki owsiane, jaja, suche nasiona roślin strączkowych i natka pietruszki. Połączenie ich z produktami bogatymi w witaminę C jak np. cytrusy zwiększa wchłanianie żelaza. Nie wolno popijać produktów obfitujących w ten pierwiastek herbatą czy kawą gdyż taniny w znaczący sposób ograniczają jego przyswajanie.
5) Ile kwasu foliowego mi potrzeba i skąd go czerpać?
Tak naprawdę rzadko kiedy zdarzają się niedobory tego kwasu wśród kobiet stosujących dietę wegetariańską. Jego źródłem są ciemne warzywa liściaste, orzechy, płatki zbożowe i pełnoziarniste pieczywo. Dzienna rekomendowana dawka dla kobiet w ciąży to 600mcg. Kwas ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Jego odpowiedni poziom zapobiega powstawaniu wrodzonych wad cewy nerwowej. Należy więc zarówno w ciąży jak i przed zadbać o to by dieta była bogata w nieprzetworzone ziarna zbożowe, orzechy i warzywa.
Dieta wegetariańska z całą pewnością zapewnia zdrowie matki jak i dziecka pod warunkiem, że jest ona urozmaicona i zbilansowana.
Joanna Jamróz
YOUR-naturalhealth.blogspot.com