Wegetariańskie potrawy świąteczne - co przygotować na Boże Narodzenie?
2019-12-10 11:15:09Święta to dla każdego wegetarianina czas odpowiadania na pytania "co ty jesz, jak nie jesz mięsa?", "wiesz, że człowiek musi jeść mięso?", "kiedy ci się znudzi ten wegetarianizm?". Czas tłumaczenia przed rodziną swojej diety oraz proszenia się, żeby nie musieć jeść tylko barszczu z uszkami i przegryzać go chlebem z masłem. Dla dziadków to moment szoku i załączenie trybu "na pewno musisz coś zjeść!". Taka już wegetariańska rzeczywistość. Jednak spokojnie, wcale nie musi tak być! Poznaj ciekawe pomysły na bezmięsne święta!
Wegetariańskie pierwsze dania
Przede wszystkim barszcz – danie obowiązkowe na każdym wigilijnym stole. Również uszka z grzybami. Pamiętajmy jednak, żeby nie zawierały olejów zwierzęcych – jeżeli kupujemy gotowe. Podobnie pierogi. Warto czytać skład na opakowaniach! Można też pokusić się o ulepienie domowych pierogów z kapustą i grzybami, wtedy możemy być spokojni co do zawartości takich dań. Oczywiste i obligatoryjne nie tylko dla wegetarian.
Inne bezmięsne zupy
"Jak to rosół bez mięsa? To nie rosół!". A jednak. Na kolejne dni świąt warto zrobić bulion warzywny. Do tego wystarczy ugotować dużą porcję warzyw (można również zrobić go z upieczonych warzyw) i dobrze przyprawić. Istotą każdego rosołu warzywnego jest jego długie gotowanie na małym ogniu! Istnieje możliwość zamrożenia gotowego wywaru na przyszłość, jeżeli wyjdzie go za dużo. Taki bulion jest idealny jako baza do innych zup – na przykład grzybowej, lecz sam w sobie sprawdzi się jako rosół.
Ryba wegetariańska
Pomysł brzmi ciekawie. Najlepiej smakuje tzw. wegetariańska ryba po grecku. Zrobiona jest z kotlecików sojowych i glonów, więc nie traci tego charakterystycznego rybnego zapachu. Można również zrobić ją z tofu, alg morskich i różnych warzyw. Warto dobrze zorientować się w przepisach na te potrawy, ponieważ są ciekawym zamiennikiem karpia, a do tego są naprawdę smaczne!
Wegetariańskie świąteczne dania
Z resztek kapusty można przygotować paszteciki z ciasta francuskiego, nadadzą się również do różnego rodzaju lasagne. Jeżeli ktoś preferuje bardziej "klasyczne" dania, musi zrobić wegetariański bigos, pasztet z marchwi i soczewicy, ale również różnego rodzaju warzywne zapiekanki. Popularny jest również seler po grecku, pasztety i inne. Obowiązkowo trzeba podać pieczone ziemniaki i oczywiście pierniczki!
Zobacz również: Świąteczne tradycje w niektórych zakątkach Europy>>
ZK
fot. Pexels.com