Wigilijne łamańce
2007-12-24 14:03:44To jest słodkość na czasie. Możemy nią zaskoczyć kochaną familię przy świątecznym stole. Przynajmniej ja mam taki zamiar.
Składniki na ciasto makaronowe:
- 2 jajka
- 25 dag mąki
- szczypta soli
Sos:
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów laskowych
- 10 dag migdałów (ale osobiście nie dodam migdałów, bo ich nie lubię, ale – jeśli ktoś lubi, to są wskazane)
- 20 dag miodu
- łyżeczka maku
Żeby zrobić łamańce, trzeba zagnieść: jajka, mąkę, szczyptę soli i trochę wody. To po prostu ciasto makaronowe. Trzeba je rozwałkować na parę cienkich placków. Czekamy, aż one wyschną. Łamiemy je na kawałki i gotujemy. Zrobienie łamańców zajmuje jednak sporo czasu.
Na małym ogniu zagotować: miód, bakalie i przyprawy. Trzeba pamiętać, żeby to stale mieszać. Taki sos dokładnie wymieszać z odsączonymi łamańcami. I posypać łyżeczką maku.
Można podawać na ciepło i zimno. Wolę ciepłe wigilijne łamańce.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)
Składniki na ciasto makaronowe:
- 2 jajka
- 25 dag mąki
- szczypta soli
Sos:
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów laskowych
- 10 dag migdałów (ale osobiście nie dodam migdałów, bo ich nie lubię, ale – jeśli ktoś lubi, to są wskazane)
- 20 dag miodu
- łyżeczka maku
Żeby zrobić łamańce, trzeba zagnieść: jajka, mąkę, szczyptę soli i trochę wody. To po prostu ciasto makaronowe. Trzeba je rozwałkować na parę cienkich placków. Czekamy, aż one wyschną. Łamiemy je na kawałki i gotujemy. Zrobienie łamańców zajmuje jednak sporo czasu.
Na małym ogniu zagotować: miód, bakalie i przyprawy. Trzeba pamiętać, żeby to stale mieszać. Taki sos dokładnie wymieszać z odsączonymi łamańcami. I posypać łyżeczką maku.
Można podawać na ciepło i zimno. Wolę ciepłe wigilijne łamańce.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne wigilijne łamańce kulinaria gotowanie