Wigilijny barszcz na kilka sposobów!
2015-12-15 12:40:07Święta tuż tuż! Nie macie pomysłu jak rozpocząć kulinarne przygotowania? Zacznijmy od barszczu! Barszcz wigilijny to jedna z podstawowych potraw, bez której ciężko wyobrazić sobie tę szczególną kolację. Zobaczcie, jak urozmaicić go w takim sposób, aby zyskał on nowego smaku i zaczarował wszystkich gości!
Przejdź do przepisów na wyjątkowy barszcz wigilijny>>
Podstawowy przepis na barszcz:
Kilogram buraków myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i kilka ząbków czosnku. Zalewamy wszystko wodą z dodatkiem soli i gotujemy około 45 minut. W drugim garnku układamy pokrojone i umyte grzyby (mogą być podgrzybki). Zalewamy je wodą, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Odstawiamy na całą dobę.
Na drugi dzień do ugotowanego barszczu wlewamy wywar z grzybów. Całość gotujemy około 30 minut.
gol
fot. pixabay