Wyśmienita tarta dyniowa - szybki i tani przepis
2020-10-28 13:06:02Kiedy dni stają się coraz krótsze, za oknem pada deszcz, a zimny wiatr powraca do miasta z nową siłą, nie musimy poddawać się chandrze. Zacznijmy się cieszyć spokojem umysłu, bez względu na aurę za oknem. Poniżej znajdziecie niezwykle prosty przepis na słodką i aromatyczną tartę z dyni, która wraz z ciepłą pachnącą herbatą uzupełni wasz jesienny wieczór!
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki przennej
100 g masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
500 g dyni
3 jajka
150 g cukru
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczlki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Kroimy dynię na małe kawałki, wykładamy na blachę i wypiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem do otrzymania puree.
Mąke, sól i masło zagnieść na jednąlitą masę, wlać wodę i wymieszać ciasto. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ubić jajka z cukrem na sztywno, dodać puree dyniowe, skórke pomarańczową, mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać.
Zimne ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie. Forme smarujemy masłem, przekładamy ciasto do formy, dociskamy do niej i usuwamy nadmiar ciasta. Wypiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200°C, aż lekko się zarumieni. Wyciągamy z pieca.
Wylewamy masę dyniową na podpieczony spód i wypiekamy jeszcze 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Kawałki ciasta można podawać polane syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem.
Zróbcie sobie relaksowy wieczór z dobrą herbatą, ukrojcie najlepszy kawałek tarty dyniowej i pod ciepłym kocem obejrzyjcie "Kiedy Harry poznał Sally".
Olga Makarova
Fot. pixabay.com
źródło: rmbr.food