Zdrowe, lecz tanie odżywianie na studencką kieszeń
2018-08-13 11:27:07Od niepamiętnych czasów żartuje się, że studenci jedzą mało i niezbyt dobrze. Jednak okazuje się, że tanie odżywianie może być także dobre dla naszego zdrowia i sylwetki. Chcesz dowiedzieć się jak to zrobić w praktyce? W takim razie zapraszamy do lektury!
Bułka i pasztet
Opowieści o studenckim menu od lat obrastały w legendy, które aż strach powtarzać - parówki gotowane w czajnikach, ziemniaki jadane na wszystkie posiłki, keczup jako substytut wszystkiego i wszechobecny alkohol. Jednak ten obraz już od dawna nie jest aktualny; dzisiejsi studenci są aktywni zawodowo, jak nigdy przedtem, starają się także zdrowo odżywiać i dbać o sylwetkę. Utarło się, że zdrowe produkty i te, które nazywamy superfoods muszą być drogie i trudne do zdobycia.
To na szczęście też nie jest do końca prawda. Zdecydowaną większość z nich można zamówić online i to w całkiem przystępnych cenach. Zapoznaj się z takimi sklepami, jak Frisco, Naturativ, czy Naturala. Przydatne składniki możesz zamówić także z Auchan Direct, czy Tesco, które nie należą do drogich sklepów, lecz są bardzo dobrze zaopatrzone. Warto też odwiedzać ryneczki w swojej okolicy. Zwykle wystawiają się tam sprzedawcy mający dostęp do wiejskich jaj i warzyw, a także robiący domowe przetwory czy miody.
Tanie odżywianie w praktyce - co wybierać?
Zastanawiasz się, co jeść, aby było smacznie i niedrogo? Oto nasza uniwersalna lista zakupów, dzięki której sporo zaoszczędzisz i zawsze będziesz miał z czego upichcić zdrowy posiłek. Oto ona:
● kasze - zdrowe dla jelit, niedrogie, wiele można z nimi zrobić. Jeśli nie jesteś fanem tradycyjnej kaszy, zapoznaj się z kasza kuskus oraz bulgur, które są delikatniejsze i znacznie szybciej można je przyrządzić.
● ryże - niskokaloryczne, nadają się do dań głównych i zup, można je podawać w najróżniejszych sosach i potrawkach. Warto pozwolić sobie na szaleństwo w postaci ryżu nieco lepszej jakości (jaśminowy, brązowy), a całe danie natychmiast zmieni charakter.
● jajka - można je jeść na twardo i miękko, położyć na kanapkę, zrobić z nich omlet lub jajecznicę z dowolnymi dodatkami, a także dodać do tarty lub przerobić na pastę. Są też idealnym uzupełnieniem sałatek.
● świeże owoce - możesz je jeść solo, razem z jogurtem, z naleśnikami lub dodać do sałatki. Jeśli potrafisz, zrób z nich konfiturę lub dżem i schowaj na zimę, gdy będzie Ci brakowało tych letnich, świeżych smaków.
● buraki - mimo, że są częstym obiektem żartów, to z buraków można zrobić znacznie więcej, niż babciną surówkę. Doskonale smakują pieczone i pokrojone na cienkie plasterki, niezwykle modne są czipsy z buraka, a także carpaccio. Co najważniejsze, są bardzo odżywcze i zdrowe.
Życzymy powodzenia na zakupach!
Artykuł partnera
fot. pixabay.com/stevepb/PourquoiPas