Zdrowe słodycze? Tak, to możliwe!
2015-09-09 12:54:54Słodycze uwielbia chyba każdy. Ciasta, ciasteczka, cukierki. Kuszą smakiem, zapachem, kolorem. Jednak ich nadmiar może powodować próchnicę, otyłość i inne schorzenia. A gdyby tak wybrać te zdrowe, słodkie rarytasy?
Królewska chałwa
Chałwa była znana już wieki temu. Jest bardzo popularnym smakołykiem na Bałkanach, w krajach arabskich. Wytwarzana z karmelu i miazgi różnego rodzaju nasion. Bardzo prostym sposobem na zrobienie tego smakołyku w domu jest zmielenie nasion np. sezamu, dodanie do nich miodu, orzechów. Taką mieszankę wstawiamy do lodówki, w celu stężenia. Gotową chałwę możemy konsumować już po kilku godzinach. Chałwa zawiera sporo pozytywnych dla naszego organizmu składników. Przede wszystkim jest skarbnicą witaminy E, która pomaga nam zachować młody wygląd i dodaje energii. Jest bogada w białko, witaminy i kwas linolowy. Chałwa jest bardzo kaloryczna, mimo wielu korzystnych właściwości nie powinniśmy zajadać się nią w nadmiarze. Od czasu do czasu można jednak rozsmakować się w jej ciekawym aromacie.
Batony inaczej
Batony kojarzą się nam przede wszystkim z dużą ilością cukru i czekolady. Świetnym zdrowym zamiennikiem są batony owsiane, które w bardzo prosty sposób możemy zrobić sami. Wystarczy do płatków np. owsianych dodać rodzynki, pokrojone orzechy, jajko, trochę mąki i miód, całość wymieszać i wstawić do piekarnika na kilkanaście minut. Taka przekąska jest niezwykle zdrowa i smaczna. Gotowe batony możemy wziąć do pracy, na uczelnie. Jest to dobry sposób na szybki posiłek w ciągu dnia. Batony owsiane, które możemy kupić w sklepie bardzo często zawierają dużą ilość cukru, przez co nie należą do najzdrowszych przekąsek.
Suszone owoce na zdrowie
Bardzo smakowitą przekąską są suszone owoce, które świetnie zastąpią zwykłe słodycze. Są bogate w witaminy A i C oraz posiadają większą ilośc błonnika. Suszone owoce regulują procesy trawienia i przyśpieszają przemianę materii. Posiadają sporą ilość żelaza i potasu. Są bardziej kaloryczne od świeżych owoców, więc powinniśmy spożywać je z umiarem. Świetnie spełniają się jako dodatek do musli i koktajli.
gol
fot. pixabay.com