Ziemniaczane talarki z pieczarkami
2008-09-28 19:50:19- 0,5 kg ziemniaków
- olej winogronowy
- 0,3 kg pieczarek
- masło
- sól
- pieprz
- sos pomidorowy lub przecier
Wykonanie:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki (talarki). Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, dopóki nie zrumienią się z obu stron.
2. Pieczarki myjemy i obieramy.
3. Sparzamy wrzątkiem i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem masła, lub na oliwie.
4. Sos pomidorowy robimy:
- w sezonie: z pomidorów – kilka pomidorów myjemy, obieramy i kroimy a następnie dusimy z dodatkiem łyżeczki masła, przyprawiamy do smaku i posypujemy bazylią i majerankiem,
- z przecieru pomidorowego - dolewamy wody, przyprawiamy i dodajemy zioła
- z soku pomidorowego: jak powyżej
- dla leniwych: są gotowe sosy pomidorowe zwykłe lub ostre z chilli lub ziołami, wystarczy podgrzać.
5. Zamiast sosu pomidorowego można zrobić sos grzybowy, śmietanowy, pieczarkowy lub jeść same ziemniaczki z pieczarkami.
Magdalena Kubik
(Magdalena.kubik@dlastudenta.pl)