Zupa grzybowa - przepis
2012-11-08 11:23:13Listopad to ostatni moment aby pomrozić grzybki na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, w między czasie jednak warto przygotować sobie na chłodne, listopadowe popołudnia klarowną zupę grzybową z makaronem.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
- Wywar kostno–jarzynowy - 2l
- Grzyby suszone - 50g
- Podgrzybek - 350g
- Kurka - 200g
- Cebula - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z Międzybrodzkim Makaronem Krajanką oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.