Zupa kalafiorowa podbijana śmietaną
2009-09-17 13:48:45Składniki:
- Kalafior
- 2 marchewki
- Pietruszka
- Natka pietruszki
- 5 ziemniaków
- Śmietana
- Mąka
- Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Nastawiamy 2 litry wody. Warzywa obieramy i myjemy. Ucieramy na tarce marchewki i pietruszkę. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę.
2. Dodajemy do wody.
3. Po 15 minutach dodajemy umyte koszyczki kalafiora.
4. Przyprawiamy. Dodajemy oliwę.
5. Podbijamy zupę wymieszaną mąką ze śmietaną. W tym celu dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki śmietany do naczynia, energicznie mieszamy, następnie solimy i wlewamy chochelkę zupy, hartując śmietanę. Przez sitko rozprowadzamy śmietanę do zupy. Mieszamy.
6. Podajemy z bułką wrocławską lub z lanymi kluskami.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)