Zupa pieczarkowa
2008-09-12 16:08:32Składniki:
- opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
- 6 pieczarek
- 2 kostki grzybowe
- łyżka mąki ziemniaczanej
- śmietanka do gotowania
- sól
- pieprz
- przyprawa maggi
Wykonanie:
1. Wlać 1,5l wody do garnka i zagotować. Wsypać następnie 2 kostki i mieszać dopóki się nie rozpuszczą.
2. Mrożonkę wymieszać z obranymi i umytymi pieczarkami i wsypać do zupy.
3. Gotować wszystko ok. 20 minut. Następnie przy pomocy blendera, albo miksera z nasadką rozdrabniającą zrobić z zupy krem.
4. Wstawić ponownie na lekki ogień. Mąkę wymieszać ze śmietanką tak, żeby rozetrzeć powstałe grudki, posolić, dodać chochelkę kremu, aby zahartować zupę i przetrzeć na sitku.
5. Doprawić pieprzem i maggi.
6. Podawać z bułką paryską lub grzankami w miseczkach bądź bulionówkach.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
- opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
- 6 pieczarek
- 2 kostki grzybowe
- łyżka mąki ziemniaczanej
- śmietanka do gotowania
- sól
- pieprz
- przyprawa maggi
Wykonanie:
1. Wlać 1,5l wody do garnka i zagotować. Wsypać następnie 2 kostki i mieszać dopóki się nie rozpuszczą.
2. Mrożonkę wymieszać z obranymi i umytymi pieczarkami i wsypać do zupy.
3. Gotować wszystko ok. 20 minut. Następnie przy pomocy blendera, albo miksera z nasadką rozdrabniającą zrobić z zupy krem.
4. Wstawić ponownie na lekki ogień. Mąkę wymieszać ze śmietanką tak, żeby rozetrzeć powstałe grudki, posolić, dodać chochelkę kremu, aby zahartować zupę i przetrzeć na sitku.
5. Doprawić pieprzem i maggi.
6. Podawać z bułką paryską lub grzankami w miseczkach bądź bulionówkach.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne zupa pieczarkowa pieczarki grzyby