Zupa wiosenna
2007-11-24 20:33:28Zupę tak nazwałam od nazwy mieszanki, z której ją przyrządzam. W skład zupy wchodzą:
- mrożona mieszanka warzyw „Zupa wiosenna”
- parówki lub inna kiełbasa w kawałku (według uznania)
- ziemniak (jeden duży lub 2 małe)
- masło (2 łyżki)
- pół cebuli
- śmietana 12% (ok. pół szklanki)
- mąka (2 łyżki)
- woda
- sól, pieprz, przyprawa do zup i sosów, kostka rosołowa
1. W garnku na zupę rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy.
2. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni, dorzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy mrożonkę i pokrojony w kostkę ziemniak. Mieszamy.
3. Po ok. 5 minutach od wrzucenia mrożonki zalewamy wszystko wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
4. Gdy warzywa będą już miękkie wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietanką.
5. Wszystko razem zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup i gotowe!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- mrożona mieszanka warzyw „Zupa wiosenna”
- parówki lub inna kiełbasa w kawałku (według uznania)
- ziemniak (jeden duży lub 2 małe)
- masło (2 łyżki)
- pół cebuli
- śmietana 12% (ok. pół szklanki)
- mąka (2 łyżki)
- woda
- sól, pieprz, przyprawa do zup i sosów, kostka rosołowa
1. W garnku na zupę rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy.
2. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni, dorzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy mrożonkę i pokrojony w kostkę ziemniak. Mieszamy.
3. Po ok. 5 minutach od wrzucenia mrożonki zalewamy wszystko wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
4. Gdy warzywa będą już miękkie wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietanką.
5. Wszystko razem zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup i gotowe!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne zupa wiosenna kulinaria gotowanie