Żyworódka - zastosowanie i przepisy
Właściwości żyworódki
2018-03-15 09:07:26Patrząc na żyworódkę można mieć wrażenie, że roślina ta bardzo przypomina z wyglądu popularny aloes. Ma ona jednak znacznie więcej właściwości leczniczych i zdecydowanie dużo korzystniej wpływa na nasz organizm. Sok z żyworódki czy też maść z żyworódki pomogą zwalczyć wiele dolegliwości, z którymi ludzie żyją przez lata, dlatego warto tą niezwykłą roślinę hodować w domu i poznać jej cenne właściwości.
Żyworódka - zastosowanie
Jedną z najbardziej wartościowych roślin, o których jest coraz głośniej, jest właśnie żyworódka. Zastosowanie jej jest bardzo szerokie, a cudowne właściwości docenia coraz więcej osób. Żyworódka działa pozytywnie na układ immunologiczny, zwiększa odporność i chroni przed wieloma chorobami. Skraca czas infekcji i jest bardzo dobrym lekarstwem na przeziębienia. Można ją stosować na niedoskonałości skóry takie jak trądzik, ponieważ żyworódka świetnie się sprawdza jako naturalny lek na tego typu problemy. Roślina ta przyśpiesza również gojenie się ran oraz niweluje grzybice czy odleżyny. Maść z żyworódki stosuje się w leczeniu nawet ciężkich ran, poparzeń, a także w przypadku ran, które nie chcą się goić. Tego typu naturalny lek pomaga również złagodzić podrażnienia spowodowane zapaleniem spojówek.
Żyworódka - właściwości
Do jednych z najcenniejszych właściwości żyworódki można zaliczyć jej silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Sok z żyworódki niweluje różnego rodzaju problemy skórne oraz kłopoty z włosami, renererując ich strukturę oraz sprawia, że włosy rosnął zdecydowanie szybciej. Duża zawartość witaminy C oraz innych dobroczynnych dla organizmu składników, znajdujących się w soku z żyworódki, wspomaga odporność oraz układ immunologiczny. Zastosowań żyworódki jest wiele, warto więc docenić jej cudowne właściwości, które pomogą wyleczyć niejedną chorobę.
Przepis na syrop z żyworódki z miodem i cytryną
Kilka liści żyworódki wsadzamy na 2 dni do lodówki. Osuszamy i mielimy na gładką papkę. Odsądzamy sok z żyworódki i przelewamy go do miseczki. Dodajemy do niego 2 łyżki miodu, łyżkę soku z cytryny i łyżkę masła. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przelewamy do słoika i odstawiamy do lodówki.
gol
fot. pixabay.com