Arbuz - największa jagoda na świecie
Orzeźwiające owoce na latoZaspokoją twój głód i ochłodzą - które z nich najlepiej sprawdzą się w upalne dni?
Orzeźwiające owoce na lato - dieta na upały »Arbuz składa się w ponad 90% z wody, dzięki czemu na 100 gram przypada tylko 37 kcal. Mimo niskiej wartości energetycznej, ma wiele właściwości zdrowotnych.
Arbuz opóźnia proces starzenia, hamuje rozwój komórek nowotworowych, przyspiesza regenerację mięśni, wspomaga pracę serca, polepsza przemianę materii i wzmaga potencję. Owoc ten jest polecany osobom z chorobami nerek, gdyż działa moczopędnie. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie powinni go jeść natomiast cukrzycy.
Arbuz najlepiej smakuje schłodzony lub zmrożony. Dobrze komponuje się z innymi owocami oraz fetą w sałatkach. Niemałym zaskoczeniem jest fakt, że można go nawet grillować. Wystarczy skąpać go w miodzie.
fot. pixabay.com
źródło: poradnikzdrowie.pl