Jabłko - źródło zdrowia
Orzeźwiające owoce na latoZaspokoją twój głód i ochłodzą - które z nich najlepiej sprawdzą się w upalne dni?
Orzeźwiające owoce na lato - dieta na upały »Jabłka są jednym z najstarszych znanych owoców, które - choć dostępne przez cały rok - warto jeść latem ze względu na dużą zawartość wody i szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości błonnika chronią przed chorobami jelit, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn, wspierają pracę mózgu, wzmacniają odporność oraz hamują rozwój próchnicy.
Najwięcej wartości mają oczywiście surowe jabłka, ale można je wycisnąć na sok, zetrzeć na surówkę i upiec na deser. Wiele osób decyduje się na zrobienie z nich przetworów, które w okresie jesienno-zimowym wykorzystują do posmarowania pieczywa i naleśników, a także jako składnik ciast. Dodatkowo świetnie komponują się z mięsem.
fot. pixabay.com
źródło: portal.abczdrowie.pl