Kruche ciastka z mąki migdałowej
Przepisy wielkanocnePrzekonaj się, jak szybko przygotować coś świątecznego i zachwycić swoich bliskich!
Przepisy wielkanocne, które świetnie sprawdzą się w kuchni »Wystarczy zagnieść kruche ciasto. Do tego potrzebne jest 100 g obranych ze skórki migdałów. Można je zblendować na proszek bądź pozostawić grubiej zmielone, wtedy ciastka będą bardziej kruche.
Do mąki migdałowej dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli do smaku, 100 g cukru oraz 300g mąki pszennej. Pokrojone na kosteczki 200g masła oraz dwa żółtka dodać do suchych produktów. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez dwadzieścia minut, by w trakcie wykrawania nie lepiło się do deski.
Po tym czasie rozwałkować na grubość na ok. 3 mm i wycinać ciastka.
Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni C i piec 12-15 minut aż do zarumienienia.
Wystudzone ciasteczka udekorować cukrem pudrem.
fot. freestocks.org z Pexels.com