Tartaletki cytrynowe
Przepisy wielkanocnePrzekonaj się, jak szybko przygotować coś świątecznego i zachwycić swoich bliskich!
Przepisy wielkanocne, które świetnie sprawdzą się w kuchni »Na samym początku najlepiej przygotować masę do wypełnienia foremek. Lemon curd (krem cytrynowy) gotuje się bezpośrednio w garnku albo na parze.
Trzeba wyparzyć dwie cytryny i wycisnąć z nich sok do rondelka (bez pestek i miąższu). Dodać 70 g masła i 100 g cukru oraz dwa jajka. Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. W przypadku grudek przelać przez sito. Przygotowanie kremu zajmuje do 15 minut. W wersji na parze należy wsadzić miskę ze składnikami do rondelka z wrzątkiem i mieszać aż do rozpuszczenia składników.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. 300 g mąki połączyć z łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie dodać całą kostkę masła, pokrojoną na mniejszą kosteczkę, następnie - jedno żółtko. Szybko zagnieść i schłodzić przez dwadzieścia minut w lodówce.
Po tym czasie partiami ciasta wykładać formy do tartaletek, pamiętając o brzegach. Piec je maksymalnie 15 minut w 180 stopniach C. Ciasto musi się lekko zarumienić.
Po wystygnięciu wypełnić kremem cytrynowym. Udekorować mascarpone, pestkami dyni świeżymi listkami mięty.
Tartaletki przechowywać w lodówce.
fot. pexels.com/Alisha Mishra