Pyszna zupa krem z papryki i pomidorów
Przepisy z sezonowych warzywMasz może działkę i nie masz pomysłu, co zrobić z warzywami? Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować coś fantastycznego. Pokochasz te przepisy za smak i prostotę w wykonaniu!
Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania »Na samym początku warto przygotować paprykę. W tym celu umyj warzywa i potnij na paski, które potem przez pół godziny będą piec się w piekarniku w 180 st.C. Po potraktowaniu kawałków wyższą temperaturą skórka zejdzie o wiele łatwiej. W woku albo garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej dużą cebulę, pokrojoną w piórka. Gdy zmięknie, dodaj paprykę. Dodaj kilka pomidorów obranych ze skórki. W tym celu zalej je wrzątkiem i obierz. Jeśli przeszkadzają Ci nasiona, usuń je. Poczekaj, aż warzywa zmiękną. Gdy to się stanie, dolej do nich cały karton passaty pomidorowej. Poczekaj aż się zagotuje i dopraw do smaku.
Gdy zupa nieco przestygnie zblenduj ją na krem. Wielkim plusem tego przepisu jest to, że jest smaczny na ciepło jak i na zimno. Ty wybierasz.
Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i świeżymi listkami bazylii.
fot. Pixabay.com/Bernadette Wurzinger