Felieton - Kobieta

Czekolada a ziarna kakaowca. Co szkodzi?

2012-09-03 10:04:23

Kiedy pomyślimy o czekoladzie przed oczami mamy wizję tabliczek wypełnionych orzechami, rodzynkami, przeróżnymi nadzieniami. Przez tysiące lat była ona jednak spożywana w formie pitnej. Nazwa czekolada pochodzi od azteckiego słowa „xocoatl”, które używano do określenia gorzkiego napoju sporządzonego z ziaren kakaowca.

Przy jej wyborze powinniśmy kierować się głównie zawartością kakao. Jeśli wynosi ona około 30% na 100g masy - czekolada ta jest właściwie bezwartościową. Niestety popularne firmy jak np. Milka oferują nam wysokokaloryczną mieszankę tłuszczy z cukrem z dodatkiem miazgi kakaowej.

Pamiętajmy również o tym, że ziarna kakaowca przechodzą wiele procesów technologicznych zanim trafią na półki sklepowe. Poddawane są między innymi działaniu wysokiej temperatury, niestety za której przyczyną powstaje akrylamid – kancerogenna neurotoksyna. W badaniach na zwierzętach ta silnie szkodliwa substancja powodowała rozwój chorób nowotworowych i bezpłodność. Długotrwałe podawanie akrylamidu wywoływało uszkodzenie centralnego oraz obwodowego układu nerwowego.

Przyjrzyjmy się zatem bliżej ziarnom kakaowca w ich pierwotnej formie. Ich potencjał antyoksydacyjny jest dość pokaźny. Na liście ORAC jednej z najbardziej wiarygodnych wykazów zdolności absorpcji wolnych rodników tlenowych przez różnego rodzaje substancje fitoodżywcze plasują się na dość wysokim miejscu, głównie dzięki zawartości fenoli i epikatechin.

Każdego dnia niezależnie od tego jak zdrowy tryb życia prowadzimy w naszym organizmie zachodzą procesy oksydacyjne, w wyniku których powstają wolne rodniki. Przeciętnie osoba ważąca 70kg wytwarza rocznie 1,7kg wolnych rodników. Są one w stanie w sposób trwały uszkodzić komórki. Z wiekiem coraz gorzej radzimy sobie z naturalnymi procesami odpierania ataków z ich strony. Wystarczy jedna uszkodzona komórka, która nie podporządkuje się prawu apoptozy czyli zaprogramowanej jej śmierci by zainicjować powstawanie nowotworu. Dlatego tak ważne jest by w diecie zadbać o odpowiednią podaż substancji antyoksydacyjnych.

Badania nad nimi  jednoznacznie stwierdziły, że mają one pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wspomagają cyrkulację krwi oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Ciekawą opcją dostępną w dobrych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością jest surowe kakao. Można nabyć je w formie sproszkowanej – idealnej do sporządzania koktajli bądź w postaci całych ziaren kakaowca, które samodzielnie można zetrzeć.

Jest doskonałym dodatkiem do posiłków po treningu. Zapewnia energię i wspaniałą dawkę substancji, które skutecznie rozprawią się z wolnymi rodnikami powstałymi podczas wysiłku fizycznego.

Pamiętajmy o tym, że kakao jest wartościowym produktem, który zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie, pod warunkiem że wybierzemy jego jak najmniej przetworzoną formę.

Joanna Jamróz

Słowa kluczowe: czekolada ziarna kakaowca substancje szkodliwe wpływ na zdrowie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Re: czekolada.. [0]
    Odpowiedź na: czekolada..
    Amadeusz
    2015-09-25 20:22:30
    Wystarczy poczytać skład pierwszej lepszej czekolady. Zwłaszcza tych mlecznych, z nadzieniami, albo ostatnio nawet i karmelowa jest... Sama chemia. Moje dziecko bardzo lubi czekoladę, ale jak parę razy po czekoladzie musiałem podać dicopeg junior, bo nie było szans na załatwienie się, poczytałem skład i teraz czekolada odpada. Lepiej już upiec coś samemu.
  • czekolada.. [1]
    Beta
    2015-07-06 20:22:58
    Czekolada , czekoladzie nie równa.Najlepiej by było kupować ziarna kakaowca i samemu mielić w domu.Ale co by z tego wyszło,nie wie nikt.Dlatego spożywamy czekoladowy przemiał z dodatkiem emulgatorów, gdzie niejednokrotnie % kakao jest znikomy. Przez te wszystkie ,,dodatki,, mamy zaparcia i wysypki , bo nie wszystko jest takie zdrowe..nie wiedziałabym o tym gdyby nie moje dziecko które po czekoladzie gorzkiej ma wysypkę i zaparcia.Podaje mu leki dicopeg junior i leki antyhistaminowe...Po badaniach wyszło że czekolada to nie czekolada..
Zobacz także
ksiąÅźki, czytanie
Andrzej Sapkowski - niezastąpiony mistrz polskiej fantastyki!

Sapkowski to utalentowany i wielokrotnie nagradzany pisarz, a jego książki znajdują się na listach światowych bestsellerów.

Premier Finlandii Zdjęcie Trendi
SKANDAL... bez skandalu, czyli zdjęcie premier Finlandii "BEZ STANIKA" [FOTO!]

Jak zrobić szum, chociaż dosłownie nic się nie stało?

Zazdrość wywołana nowym związkiem przyjaciela
Co zrobić, gdy w przyjaźni pojawia się zazdrość?

Dlaczego trudno jest się cieszyć z sukcesów najbliższych nam osób?

Polecamy
Zazdrość wywołana nowym związkiem przyjaciela
Co zrobić, gdy w przyjaźni pojawia się zazdrość?

Dlaczego trudno jest się cieszyć z sukcesów najbliższych nam osób?

Premier Finlandii Zdjęcie Trendi
SKANDAL... bez skandalu, czyli zdjęcie premier Finlandii "BEZ STANIKA" [FOTO!]

Jak zrobić szum, chociaż dosłownie nic się nie stało?

Polecamy
Ostatnio dodane
ksiąÅźki, czytanie
Andrzej Sapkowski - niezastąpiony mistrz polskiej fantastyki!

Sapkowski to utalentowany i wielokrotnie nagradzany pisarz, a jego książki znajdują się na listach światowych bestsellerów.

Premier Finlandii Zdjęcie Trendi
SKANDAL... bez skandalu, czyli zdjęcie premier Finlandii "BEZ STANIKA" [FOTO!]

Jak zrobić szum, chociaż dosłownie nic się nie stało?

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.