Makaron z serem i boczkiem
2014-10-10 15:10:41W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również pysznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w delikatnym, mlecznym sosie. Danie serwowane w małych miseczkach pięknie zaprezentuje się podczas każdej kolacji.
Czas wykonania: ok. 30 min
Dania dla: 3–4 osób.
Poziom: łatwy
Składniki:
• Międzybrodzki Makaron kolanka – 250 g
• Starty żółty ser – ok. 1 szklanki
• Boczek – 5 plastrów
• Mleko – 2 szklanki
• Masło – 1 łyżka
• Natka pietruszki/szczypiorek
• Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
2. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.
3. Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.
4. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.
5. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).
6. Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.
ip
Fot. Fotolia