Polacy zrobili ekologiczne naczynia. Z otrębów
2014-10-24 10:55:29Jest alternatywa dla plastikowych talerzyków i tacek. Polska firma Biotrem wyprodukowała biodegradowalne naczynia z… otrąb pszennych.
Przedstawiciele firmy przypominają, że według danych GUS przeciętny Polak wytwarza rocznie ponad 300kg odpadów – to trzy razy więcej niż jeszcze 20 lat. Dla chcących żyć w zgodzie z Matką Naturą Biotrem proponuje ekologiczne naczynia, które rozkładają się w ciągu 30 dni od zużycia. Dla porównania plastikowa butelka całkowicie rozkłada się w ziemi po ponad 500 latach, guma do żucia po 5 latach, a niedopałki papierosów po około 2 latach.
Historia eko-naczyń sięga 1997 roku kiedy to Jerzy Wysocki, pochodzący z rodziny o ponad stuletniej tradycji młynarskiej, po raz pierwszy stworzył naczynia z otrąb pszennych. Co ważne otręby są produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania mąki, więc ich pozyskiwanie nie wiąże się z żadną dodatkową działalnością produkcyjną. Naczynia są również w stu procentach biodegradowalne, czyli ulegają pełnemu rozkładowi zaledwie
w ciągu miesiąca.
Producent zwraca również uwagę na zapach swoich biodegradowalnych naczyń. - Nieczęsto zdarza nam się podawać posiłek na talerzu pachnącym jak świeżo upieczony chleb. Produkty są tworzone jedynie z otrąb pszennych i nie zawierają szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do żywności. Ponadto mają doskonałe właściwości izolacyjne - chronią użytkowników przed poparzeniem rąk – zauważają.
MAS